środa, 19 czerwca 2013

Kruche ciasto z owocami, Kruche ciasto z truskawkami


Składniki: (na dużą, prostokątną blachę)

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z tego przepisu można z powodzeniem użyć do wypieku innych kruchych słodkości-jest łatwe do wyrobienia i bardzo smaczne.

Nadzienie:
  • 1 kg owoców (truskawki, wiśnie, maliny itp...)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 1 kisiel
Dla mnie najlepsze jest ciasto z tego przepisu z wiśniami, ale z truskawkami i innymi owocami również smakuje wyśmienicie...

Przygotowanie:
  • Składniki ciasta włożyć do miski, zagnieść
  • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki 
  • Białka ubić z cukrem, dodać kisiel, wymieszać
  • Owoce umyć, osuszyć, usunąć niejadałne część (pestki, szypułki itp), większe owoce pokroić na kawałki (truskawki dajemy w całości)
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć 2/3 ciasta (tą część, której nie wsadzaliśmy do zamrażarki)
  • Na cieście ułożyć owoce (dość ściśle)
  • Owoce pokryć pianką z białek i kisielu
  • Wyjąć resztę ciasta z zamrażarki i zetrzeć równomiernie na wierzch, na tarce o grubych oczkach
  • Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec, aż ładnie się zarumieni, czyli około 45 minut  (w połowie czasu pieczenia można obrócić blachę)
Czas pieczenia będzie inny dla każdego piekarnika, dlatego podczas pieczenia trzeba kontrolować, czy ciasto się nie przypala.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz