Składniki: (2 porcje)
- 2 oprawione, wyczyszczone i umyte pstrągi (głowy i płetwy zostawiamy)
- zielenina (koperek lub pietruszka lub jedno i drugie)
- 3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 25g masła
- 1 cytryna umyta i pokrojona w plasterki
Młode ziemniaki w skórkach z zieleniną:
- wyszczotkowane młode ziemniaki
- masło
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
Grillowana cukinia:
- umyta, pokrojona w około 1,5cm plastry cukinia
- oliwa z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Pstrąga solimy i pieprzymy z obu stron i w środku.
- Na folii aluminiowej kładziemy 2 plasterki cytryny i kilka plasterków czosnku, oraz wiórkę masła.
- Na tym kładziemy rybę, wkładamy do środka wiórkę masła, kilka plasterków czosnku i kilka gałązek zieleniny..
- Na wierzchu kładziemy znów cytrynę, czosnek i masło, skrapiamy sokiem z pozostałych końcówek cytryn.
- Folię zawijamy, pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na ostatnie 10 minut otwieramy folię, by ryba ładnie się przypiekła.(Jeżeli robimy pstrąga z grilla musimy sprawdzić czy mięso zbledło, najlepiej w środku).
Pstrąga podałam z gotowanymi młodymi ziemniaczkami i grillowaną lub smażoną cukinią.
Młode ziemniaki w skórkach z zieleniną:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, dodaję trochę masłą i natkę pietruszki lub koperek i 'wytrząsam' delikatnie w garnku, aż masełko się rozpuści.
Grillowana cukinia:
- Cukinię posypuje solą i pieprzem, smaruje oliwą i grilluję lub smażę na teflonowej patelni (z obu stron).
polecam porobić nacięcia w skórze
OdpowiedzUsuń