piątek, 28 czerwca 2013

Pstrąg w folii z grilla lub piekarnika z młodymi ziemniaczkami i grillowaną cukinią



Składniki:     (2 porcje) 
  • 2 oprawione, wyczyszczone i umyte pstrągi (głowy i płetwy zostawiamy)
  • zielenina (koperek lub pietruszka lub jedno i drugie)
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 25g masła
  • 1 cytryna umyta i pokrojona w plasterki
Młode ziemniaki w skórkach z zieleniną:
  • wyszczotkowane młode ziemniaki
  • masło
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
Grillowana cukinia:
  • umyta, pokrojona w około 1,5cm plastry cukinia 
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  • Pstrąga solimy i pieprzymy z obu stron i w środku.
  • Na folii aluminiowej kładziemy 2 plasterki cytryny i kilka plasterków czosnku, oraz wiórkę masła.
  • Na tym kładziemy rybę, wkładamy do środka wiórkę masła, kilka plasterków czosnku i kilka gałązek zieleniny..
  • Na wierzchu kładziemy znów cytrynę, czosnek i masło, skrapiamy sokiem z pozostałych końcówek cytryn.
  • Folię zawijamy, pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na ostatnie 10 minut otwieramy folię, by ryba ładnie się przypiekła.(Jeżeli robimy pstrąga z grilla musimy sprawdzić czy mięso zbledło, najlepiej w środku).
Pstrąga podałam z gotowanymi młodymi ziemniaczkami i grillowaną lub smażoną cukinią.

Młode ziemniaki w skórkach z zieleniną:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, dodaję trochę masłą i natkę pietruszki lub koperek i 'wytrząsam' delikatnie w garnku, aż masełko się rozpuści.
Grillowana cukinia:
  • Cukinię posypuje solą i pieprzem, smaruje oliwą i grilluję lub smażę na teflonowej patelni (z obu stron).




1 komentarz: