poniedziałek, 15 lipca 2013

Małże w białym winie (Moules Marinières)


Klasyczny, jeden z najprostszych i najbardziej znanych sposobów przyrządzania małży.

Składniki:  (3-4 porcje)
  • 1kg małży
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe szalotki lub 1 nieduża cebula drobno posiekane
  • pół kieliszka wina (około 100ml)
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska (niedużo) świeżo zmielony pieprz
  • świeże, chrupiące pieczywo do podania

Przygotowanie: 

  • Przede wszystkim jak poznać świeże małże- powinny ładnie pachnieć oceanem.   Świeże, żywe małże mają zamknięte muszle, ale zanim pozbędziemy się tych z otwartymi muszlami najbierw delikatnie pukamy nimi o oblat (ja również pstrykam w muszelkę) i zostawiamy z boku. Jeśli muszle nie zamknęły się w trakcie czyszczenia pozostałych małży- wyrzucamy je.
  • Małże oskrobujemy z fragmentów wodorostów i narośli na muszlach, usuwamy bisiory (najlepiej za pomocą nożyka), czyścimy- do czyszczenia muszli dobrze sprawdza się zwykły kuchenny zmywak.
  • Po oczyszczeniu przekładamy małże na durszlak i przelewamy zimną wodą. 
  • W dużym garnku rozgrzewamy masło ma małym ogniu, dodajemy cebulę i smażymy chwilkę aż zmięknie, ale się nie zarumieni.
  • Dodajemy wino,zwiększamy ogień. Gdy wino się dobrze podgrzeje dorzucamy 3/4 natki i małże.
  • Gotujemy około 5-6 minut, aż małże się otworzą, kilka razy potrząsając garnkiem.
  • Dodajemy nieco soli i troszkę pieprzu (opcjonalnie) i raz jeszcze potrząsamy garnkiem.
  • Wyjmujemy małże do miski, usuwamy nie otwarte, polewamy powstałym sosem, posypujemy pozostałą natką.

Podajemy z frytkami lub ze świeżym pieczym, które smakuje wyśmienicie maczane w powstałym sosie.



    1 komentarz: