środa, 3 lipca 2013

Naleśniki z serem i sosem malinowym



Składniki:  
Nadzienie:
  • 500g twarogu półtłustego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 sparzone żółtka
Sos malinowy:
  • 250g świeżych malin
  • 2 łyżki cukru
  • troszkę soku z cytryny

Przygotowanie: 
  • Smażymy naleśniki na suchej patelni, odkładamy na bok, trzymamy pod przykryciem
  • Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy, jeśli wolimy gładszą masę
  • Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy (ja dodaję wszystkie składniki i blenduję)
  • Składniki sosu blendujemy (kilka malin zostawiamy do dokoracji), jeśli przeszkadzają nam pestki, przecedzamy przez sitko.
  • Na 1/4 naleśnika kładziemy farsz, składamy na 4. 
Naleśniki można podawać z nadzieniem w temperaturze pokojowej, podsmażać przed poddaniem na maśle lub podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (ja preferuję tę opcję).
  • Polewamy sosem, dekorujemy świeżymi malinami



1 komentarz: