Składniki:
- naleśniki z tego przepisu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru wanilinowego, z roztopionym masłem, smażone bez dodatku tłuszczu
- 500g twarogu półtłustego
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 sparzone żółtka
Sos malinowy:
- 250g świeżych malin
- 2 łyżki cukru
- troszkę soku z cytryny
Przygotowanie:
- Smażymy naleśniki na suchej patelni, odkładamy na bok, trzymamy pod przykryciem
- Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy, jeśli wolimy gładszą masę
- Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy (ja dodaję wszystkie składniki i blenduję)
- Składniki sosu blendujemy (kilka malin zostawiamy do dokoracji), jeśli przeszkadzają nam pestki, przecedzamy przez sitko.
- Na 1/4 naleśnika kładziemy farsz, składamy na 4.
Naleśniki można podawać z nadzieniem w temperaturze pokojowej, podsmażać przed poddaniem na maśle lub podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (ja preferuję tę opcję).
Pysznie
OdpowiedzUsuń