poniedziałek, 8 lipca 2013

Owoce pod rumową pierzynką




Składniki: (na 4 porcje)
  • 4 żółtka (ze sparzonych jajek)
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki rumu (może być więcej)
  • umyte i pozbawione niejadalnych części owoce: truskawki, jagody, borówki amerykańskie, maliny, jerzyny
  • gałka lodów waniliowych (opcjonalnie)


Przygotowanie: 
  • Ubijamy Kogel-Mogel... żółtka ubijamy z cukrem, aż masa stanie się puszysta i nie będą wyczuwalne grudki cukru
  • Dodajemy rum i jeszcze chwilę ubijamy
  • Na spód przezroczystego pucharka kładziemy owoce
  • Polewamy masą


Wspaniale smakuje również z gałką lodów waniliowych.
Wtedy do sosu dodajemy 2 łyżki rumu więcej, by był bardziej wyrazisty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz