Składniki: (na około 4 porcje)
- 0,5kg spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki orzeszków piniowych plus ewentualnie
- 65-70g (około 3 pęczków) bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek Extra Virgin (jęśli pesto jest zbyt suche można dodać jeszcze jedną łyżkę)
- 50g drobno parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
- 10g pecorino startego na tarce o drobnych oczkach (można zastapić parmezanem)
- pół łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek, bazylię, orzeszki piniowe, sól i oliwę rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ucieramy w moździerzu do momentu, gdy będą wyczuwalne tylko bardzo drobne cząstki składników. W tym momencie można pesto zamrozić.
- Przekładamy do dużej miski, dokładamy sery i dokładnie mieszamy
- Ewentualnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, ale jeśli podajemy pesto z makaronem najlepiej posypać pieprzem po nałożeniu na talerz
- Makaron gotujemy al dente
- Dokładamy do miski z pesto odcedzony makaron i 4 łyżki wody, w której się gotował, dokładnie mieszamy
- Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma orzeszkami piniowymi, ewentualnie dodajemy odrobinę oliwy na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz