piątek, 23 sierpnia 2013

Orientalna zupa z łososiem i makaronem ryżowym (Słodko- kwaśna zupa z łososiem)


Składniki: 
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • skórka starta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • łyżeczka cukru
  • około 1-1,5cm kawałek imbiru, obrany ze skóry i starty na tarce o drobnych oczkach
  • 400g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 1cm kostkę
  • 400g mleka kokosowego
  • 2 łyzki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego, plus ewentualnie do doprawienia na talerzu
  • 150g mini kukurydzy (baby corn) przeciętej wzdłuż
  • 150g groszku cukrowego
  • 400g makaronu ryżowego średniej grubości
Przygotowanie: 
  • Zagotowujemy 700ml wody z czosnkiem, imbirem, skórką i sokiem z limonki oraz cukrem
  • Gotujemy 15 minut pod przykryciem
  • Odcedzamy i wlewamy wywar z powrotem do garnka
  • Dodajemy łososia, mleko kokosowe, sosy i warzywa i gotujemy na wolnym ogniu przez 7minut, bez przykrycia
  • Dodajemy  makaron, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy minutę
  • Serwujemy pamietając o podaniu sosu sojowego, do ewentualnego doprawienia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz