Składniki:
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- skórka starta z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- łyżeczka cukru
- około 1-1,5cm kawałek imbiru, obrany ze skóry i starty na tarce o drobnych oczkach
- 400g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 1cm kostkę
- 400g mleka kokosowego
- 2 łyzki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego, plus ewentualnie do doprawienia na talerzu
- 150g mini kukurydzy (baby corn) przeciętej wzdłuż
- 150g groszku cukrowego
- 400g makaronu ryżowego średniej grubości
- Zagotowujemy 700ml wody z czosnkiem, imbirem, skórką i sokiem z limonki oraz cukrem
- Gotujemy 15 minut pod przykryciem
- Odcedzamy i wlewamy wywar z powrotem do garnka
- Dodajemy łososia, mleko kokosowe, sosy i warzywa i gotujemy na wolnym ogniu przez 7minut, bez przykrycia
- Dodajemy makaron, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy minutę
- Serwujemy pamietając o podaniu sosu sojowego, do ewentualnego doprawienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz