sobota, 28 grudnia 2013

Koszyczki z chleba tostowego z musem z łososia




Składniki: (2-3 porcje)
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 200g wędzonego łososia, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 100g serka philadelphia
  • 100 ml ubitej na sztywno śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku plus koperek do dekoracji
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
Przygotowanie: 
  • Piekarnik ustawiamy na grill na 190 stopni
  • Od chleba odkrawamy skórkę, wycinamy jak największy kwadrat
  • Rozwałkowujemy
  • Zwilżamy palce wodą i smarujemy boczne brzegi , zlepiając je w łódeczkę, w której spłaszczamy dno, aby stała, brzegi trzeba porządnie ścisnąć, żeby się skleiły
  • Wkładamy koszyczki do piekarnika i pieczemy, aż staną się chrupkie, zarumienione
  • Łososia wkładamy do robota kuchennego z funkcją siekania lub bardzo drobno siekamy, aby powstała lepka masa
  • Do łososia dodajemy serek, chrzan, cytrynę, i koperek, mieszamy
  • Doprawiamy pieprzem, mieszamy, smakujemy...
  • Dodajemy ubita śmietankę i delikatnie  mieszamy łyżką tak, by wszystkie składaniki połaczyły się w jedną puszysta masę
  • Mus nakładamy do ostudzonych koszyczków szprycą z dość dużym otworem, dekorujemy koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz