Składniki: (2-3 porcje)
- 12 kromek chleba tostowego
- 200g wędzonego łososia, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 100g serka philadelphia
- 100 ml ubitej na sztywno śmietanki 30%
- 3-4 łyżki posiekanego koperku plus koperek do dekoracji
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na grill na 190 stopni
- Od chleba odkrawamy skórkę, wycinamy jak największy kwadrat
- Rozwałkowujemy
- Zwilżamy palce wodą i smarujemy boczne brzegi , zlepiając je w łódeczkę, w której spłaszczamy dno, aby stała, brzegi trzeba porządnie ścisnąć, żeby się skleiły
- Wkładamy koszyczki do piekarnika i pieczemy, aż staną się chrupkie, zarumienione
- Łososia wkładamy do robota kuchennego z funkcją siekania lub bardzo drobno siekamy, aby powstała lepka masa
- Do łososia dodajemy serek, chrzan, cytrynę, i koperek, mieszamy
- Doprawiamy pieprzem, mieszamy, smakujemy...
- Dodajemy ubita śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką tak, by wszystkie składaniki połaczyły się w jedną puszysta masę
- Mus nakładamy do ostudzonych koszyczków szprycą z dość dużym otworem, dekorujemy koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz