Składniki:
Ciasto:
- 125g mąki
- 75g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 0,5kg brzoskwiń
- 250g ricotty
- 100g cukru
- 2 żółtka
- sok z połowy cytryny
Kruszonka:
- 80g mąki
- 50g cukru
- 60g masła
- 50g orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mieszamy składniki suche
- Dodajemy pokrojone masło, krajamy nożem na stolnicy, aż ciasto uzyska konsystencje podobną do kruszonki
- Dodajemy jajo i skórkę z cytryny, szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na minimum pół godziny-im dłużej, tym bardziej kruche będzie ciasto
Nadzienie:
- Brzoskwinie nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem i trzymamy minutę, po czym wyjmujemy i obieramy ze skóry. Usuwamy pestkę i kroimy w cienkie księżyce. Polewamy sokiem z cytryny.
- Resztę składników dokładnie mieszamy
Kruszonka:
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy (między dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia) lub wykładamy nim dokładnie formę do tarty.
- Nakłuwamy widelcem, nasypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy 5 minut, wyjmujemy fasolę
- Na delikatnie podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, układamy plastry brzoskwiń, posypujemy kruszonką
- Pieczemy 30-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni
- Podajemy posypane cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz