Składniki:
Farsz
- 200g ryżu
- 6 różnokolorowych średnich lub dużych papryk ( najlepiej z płaskim dnem)
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 duża drobno pokrojona cebula
- 5 filecików anchois
- 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
- 3 drobno pokrojone średnie pomidory obrane i pokrojone w drobną kostke lub ewentualnie puszka krojonych pomidorów odcisniętych z soku
- 4 łyżki stołowe białego wina
- garść posiekanej natki pietruszki
- kulka mozarelli pokrojona w kostkę
- 0,5 szklanki startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Do farszu można również dodać mięso mielone-wtedy na 25dkg mięsa dodajemy 150g ryżu, zamiast 200g.
Sos pomidorowy (opcjonalnie)
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, bardzo drobno pokrojona
- szczypta cukru
- 1 duży ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
- 0,5kg pomidorów świeżych lub z puszki, wraz z sosem
- suszone oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Papryki
- Odciąć górną część papryki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych.
- Zblanszować papryki tzn. wrzucić je na 4-5 minut do gotującej wody, a następnie wyjać i zostawić do osuszenia.
- Ryż gotujemy 3 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie zarumieniamy cebulkę, dodajemy drobno pokrojone anchois i czosnek.
Pamiętajmy, że do smażenia nie używamy oliwy Extra Virgin, ponieważ zawarte w niej cząstki oliwek spalają się pod wpływem wysokiej temperatury.
- Dodajemy pomidory i wino, gotujemy przez około 5-7 minut, aż odparuje nieco sok z pomidorów.
- Zdejmujemy patelnię z gazu. Do pomidorowej masy dodajemy resztę składników, zostawiając nieco parmezanu do posypania przed podaniem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Nadziewamy papryki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie wlewamy do niego tyle wody, by zakryła około 1,5cm papryki.
- Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez 25 minut.
Sos
- Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy aż zmięknie.
- Dodajemy czosnek i szczyptę cukru. Po chwili dodajemy pomidory, wraz z sokiem lub dodtkiem 45ml wody, jesli używamy świezych pomidorów.
Uważajmy, by czosnek się nie spalił- nie ma nic gorszego, niż aromat spalonego czosnku w potrawie.
- Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną (około 0,5h). 5 minut przed końcem gotowania dodajemy oregano.
- Blendujemy sos lub przecieramy, jeśli używaliśmy śieżych pomidorów, aby pozbyć się pestek.
Mozzarela i anchois -no bardzo odważnie
OdpowiedzUsuńNaprawde wspaniale sie komponuje...
Usuń