wtorek, 30 kwietnia 2013

Papryka faszerowana anchois, ryżem i mozarellą (Peperoni ripieni)



Składniki:

Farsz

  • 200g ryżu 
  • 6 różnokolorowych średnich lub dużych papryk ( najlepiej  z płaskim dnem)
  • łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 5 filecików anchois
  • 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
  • 3 drobno pokrojone średnie pomidory obrane i pokrojone w drobną kostke lub ewentualnie puszka krojonych pomidorów odcisniętych z soku
  • łyżki stołowe białego wina
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kulka mozarelli pokrojona w kostkę
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Do farszu można również dodać mięso mielone-wtedy na 25dkg mięsa dodajemy 150g ryżu, zamiast 200g.



Sos pomidorowy  (opcjonalnie)
  • łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • średnia cebula, bardzo drobno pokrojona
  •  szczypta cukru
  • 1 duży ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
  • 0,5kg pomidorów świeżych lub z puszki, wraz z sosem
  •  suszone oregano
  •  sól i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Papryki
  • Odciąć górną część papryki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. 
  • Zblanszować papryki tzn. wrzucić je na 4-5 minut do gotującej wody, a następnie wyjać i zostawić do osuszenia.
  • Ryż gotujemy 3 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
  • Na rozgrzanej na patelni oliwie zarumieniamy cebulkę, dodajemy drobno pokrojone anchois i czosnek. 

Pamiętajmy, że do smażenia nie używamy oliwy Extra Virgin, ponieważ zawarte w niej cząstki oliwek spalają się pod wpływem wysokiej temperatury.     

  • Dodajemy pomidory i wino, gotujemy przez około 5-7 minut, aż odparuje nieco sok z pomidorów.
  • Zdejmujemy patelnię z gazu. Do pomidorowej masy dodajemy resztę składników, zostawiając nieco parmezanu do posypania przed podaniem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Nadziewamy papryki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie wlewamy do niego tyle wody, by zakryła około 1,5cm papryki.
  • Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez 25 minut.

Sos

  • Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy aż zmięknie. 
  • Dodajemy czosnek i szczyptę cukru. Po chwili dodajemy pomidory, wraz z sokiem lub dodtkiem 45ml wody, jesli używamy świezych pomidorów. 

Uważajmy, by czosnek się nie spalił- nie ma nic gorszego, niż aromat spalonego czosnku w potrawie.

  • Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną (około 0,5h). 5 minut przed końcem gotowania dodajemy oregano.
  • Blendujemy sos lub przecieramy, jeśli używaliśmy śieżych pomidorów, aby pozbyć się pestek.









2 komentarze: