Składniki:
- 1 duża bagietka lub 8 kromek chleba pszennego
- 3 duże pomidory
- garść czarnych oliwek
- garść pestek dyni
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- świeży tymianek
Pestki dyni można zastąpić orzeszkami piniowymi.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć sok i nasiona, miąższ pokroić w średnią kostkę.
- Oliwki pokroić w paseczki, dodać do pomidorów.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, tak, by sie zarumieniły i dołożyć do pomidorów,.
- Dodać czosnek i listki tymianku (bez gałązek).
- Bagietkę lub chleb kroimy, smarujemy oliwą i grillujemy w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni około 5minut, uważając by ich nie spalić.
- Kładziemy pomidorkowy farsz na zgrillowana bagietkę, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy miękką gałązką tymianku.
Pomidorki doprawiamy solą i pieprzem zaraz przed podaniem, a nie w trakcie mieszania składników, bo podejdą wodą. Również pestki lub orzeszki piniowe dodaję do reszty składników przed nałożeniem na chlebek, by były wciąż chrupiące.
Brzmi i wygląda pysznie, kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Oczywiście proszę o komentarz po wypróbowaniu przepisu...
OdpowiedzUsuńToż to Bruschetta
OdpowiedzUsuń