piątek, 3 maja 2013

Grzanki z pomidorami, oliwkami i pestkami dyni (Bruschetta al Pomodoro)



Składniki:

  • 1 duża bagietka lub 8 kromek chleba pszennego
  • 3 duże pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • garść pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeży tymianek

Pestki dyni można zastąpić orzeszkami piniowymi.



Przygotowanie:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć sok i nasiona, miąższ pokroić w średnią kostkę.
  • Oliwki pokroić w paseczki, dodać do pomidorów.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, tak, by sie zarumieniły i dołożyć do pomidorów,.
  • Dodać czosnek i listki tymianku (bez gałązek).
  • Bagietkę lub chleb kroimy, smarujemy oliwą i grillujemy w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni około 5minut, uważając by ich nie spalić.
  • Kładziemy pomidorkowy farsz na zgrillowana bagietkę, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy miękką gałązką tymianku.


Pomidorki doprawiamy solą i pieprzem zaraz przed podaniem, a nie w trakcie mieszania składników, bo podejdą wodą. Również pestki lub orzeszki piniowe dodaję do reszty składników przed nałożeniem na chlebek, by były wciąż chrupiące.


3 komentarze: