Składniki: (na 2 duże lub 4 niewielkie porcje)
- 200g ugotowanych, obranych krewetek koktajlowych (około 30-40 krewetek)
- 2 'bloczki' makaronu chińskiego (170g)
- 1 cebula
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- średnia czerwona papryka pokrojona w słupki
- 1 por pokrojony w paski
- 150-200g kiełków sojowych
- 2 papryczki chili bardzo drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- skórka z 1 limonki starta na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- około 6 łyżek sosu teriyaki (można zastąpić lekko słonym sosem sojowym)
- sól
Przygotowanie:
- Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do miseczki i przykrywamy, by nie ostygł
- Krewetki, jeśli są zamrożone, włożyć na sitko i przelać gorącą wodą,osuszyć na ręczniku papierowym
- Olej rozgrzać w woku, wrzucić cebulę, podsmażać aż zmięknie
- Dołożyć czosnek i chili, imbir i skórkę z limonki
- Po chwili dodać marchew, paprykę i pora, smażyć kolejne 5 minut
- Dorzucić kiełki i krewetki
- Po około 2 minutach dorzucić makaron i sos teriyaki, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia
Mamy już wypróbowanego, opalonego woka z Łukaszem, to sobie przyrządzimy kiedyś :D Był kurczak z warzywami i makaronem, to teraz czas na krewety
OdpowiedzUsuńPlecam kochana. Nie za duzo roboty a smakuje wysmienicie. My z wiktorem od razu zjedlismy porcje na 2 dni :)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń