niedziela, 5 maja 2013

Krewetki z warzywami i makaronem w sosie teriyaki (Prawn and vegetables stir fry in teriyaki sauce)



Składniki: (na 2 duże lub 4 niewielkie porcje)

  • 200g ugotowanych, obranych krewetek koktajlowych (około 30-40 krewetek)
  • 2 'bloczki' makaronu chińskiego (170g)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • średnia czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 por pokrojony w paski
  • 150-200g kiełków sojowych
  • 2 papryczki chili bardzo drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • skórka z 1 limonki starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • około 6 łyżek sosu teriyaki (można zastąpić lekko słonym sosem sojowym)
  • sól


Przygotowanie:

  • Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do miseczki i przykrywamy, by nie ostygł
  • Krewetki, jeśli są zamrożone, włożyć na sitko i przelać gorącą wodą,osuszyć na ręczniku papierowym
  • Olej rozgrzać w woku, wrzucić cebulę, podsmażać aż zmięknie
  • Dołożyć czosnek i chili, imbir i skórkę z limonki
  • Po chwili dodać marchew, paprykę i pora, smażyć kolejne 5 minut
  • Dorzucić kiełki i krewetki
  • Po około 2 minutach dorzucić makaron i sos teriyaki, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia
Przez cały czas przygotowywania 'stir fry' składniki trzeba mieszać w woku.




3 komentarze:

  1. Mamy już wypróbowanego, opalonego woka z Łukaszem, to sobie przyrządzimy kiedyś :D Był kurczak z warzywami i makaronem, to teraz czas na krewety

    OdpowiedzUsuń
  2. Plecam kochana. Nie za duzo roboty a smakuje wysmienicie. My z wiktorem od razu zjedlismy porcje na 2 dni :)

    OdpowiedzUsuń