niedziela, 5 maja 2013

Kurczak z warzywami i makaronem w sosie teriyaki (Chicken and vegetables stir fry in teriyaki sauce)


Składniki: (na 2 duże lub 4 niewielkie porcje)


  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 2 'bloczki' makaronu chińskiego (170g)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • średnia czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 por pokrojony w paski
  • 150-200g kiełków sojowych
  • 2 papryczki chili bardzo drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • skórka z 1 limonki starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • około 6 łyżek sosu teriyaki (można zastąpić lekko słonym sosem sojowym)
  • sól


Przygotowanie:

  • Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do miseczki i przykrywamy, by nie ostygł
  • Kurczaka posolić i wrzucić na dobrze rozgrzany olej( około 2 łyżek oleju), smażyć aż się zarumieni, przełożyć do miseczki
Przy smażeniu kurczaka i innych mięs, mięso zawsze wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, aby nie puściło soku. Jeśli olej nie będzie dobrze rozgrzany, mięso udusi się zamiast usmażyć.
  • Resztę oleju rozgrzać w woku, wrzucić cebulę, podsmażać aż zmięknie
  • Dołożyć czosnek i chili, imbir i skórkę z limonki
  • Po chwili dodać marchew, paprykę i pora, smażyć kolejne 5 minut
  • Dorzucić kiełki i kurczaka
  • Po około 2 minutach dorzucić makaron i sos teriyaki, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia
Przez cały czas przygotowywania 'stir fry' składniki trzeba mieszać w woku.






































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz