wtorek, 7 maja 2013

Wrapy z krewetkami i sosem Marie Rose lub sosem Curry



Składniki:


Farsz:

  • 4 placki tortilli (ja uzyłam pełnoziarnistych, ale mogą być to zwykłe tortille)
  • różne sałaty (umyte, osuszone i porwane)
  • 1 dojrzałe avokado obrane i pokrojone na plasterki
  • 180g ugotowanych, obranych ze skorup krewetek (około 30 szt)


Sos Marie Rose:
  • 5 czubatych łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki sosu Worchester
  • 2 kapki tabasco lub szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Sos curry:
  • 5 czubatych łyżek majonezu
  • 3 łyzki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

  • Placek smarujemy cienką warstwą sosu
  • Po jednej stronie tortilli układamy sałaty,tak, by farsz nie dochodził do krawędzi tortilli
  • Na sałacie układamy kilka plastrów avokado i po około 7-8 krewetek (jeśli kupujemy mrożone należy przelać je na sitku gorącą wodą)
Avocado musi być dojrzałe. Kupując patrzmy by miało ciemny kolor i sprawdżmy czy jest miękkie.
  • Polewamy sosem Marie Rose lub sosem curry
  • Zawijamy-najpierw robiąc zakładki po dwóch stronach nałozonego farszu, a nastepnie rolujemy
  • Przekrawamy na pół





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz