Składniki:
Farsz:
- 4 placki tortilli (ja uzyłam pełnoziarnistych, ale mogą być to zwykłe tortille)
- różne sałaty (umyte, osuszone i porwane)
- 1 dojrzałe avokado obrane i pokrojone na plasterki
- 180g ugotowanych, obranych ze skorup krewetek (około 30 szt)
Sos Marie Rose:
- 5 czubatych łyżek majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki sosu Worchester
- 2 kapki tabasco lub szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Sos curry:
- 5 czubatych łyżek majonezu
- 3 łyzki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Placek smarujemy cienką warstwą sosu
- Po jednej stronie tortilli układamy sałaty,tak, by farsz nie dochodził do krawędzi tortilli
- Na sałacie układamy kilka plastrów avokado i po około 7-8 krewetek (jeśli kupujemy mrożone należy przelać je na sitku gorącą wodą)
Avocado musi być dojrzałe. Kupując patrzmy by miało ciemny kolor i sprawdżmy czy jest miękkie.
- Polewamy sosem Marie Rose lub sosem curry
- Zawijamy-najpierw robiąc zakładki po dwóch stronach nałozonego farszu, a nastepnie rolujemy
- Przekrawamy na pół
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz