piątek, 10 maja 2013

Kurczak w sezamie ze szczypiorkowym puree




Składniki: 


Kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 75-100g delikatnie uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • olej do smażenia
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Puree szczypiorkowe:

  • 800g ziemniaków lub wg uznania na 2 porcje
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 
  • pęczek posiekanej cebulki dymki (tylko zielona część) 
  • sól

Przygotowanie:

Kurczak:
  • Piersi z kurczaka umyć, odciąć żyły, osuszyć i delikatnie rozbić pięścią lub tłuczkiem.
  • Posypać solą i niewielką ilością pieprzu.
  • Miód i musztardę pomieszać w miseczce, posmarować pierś marynata i odstawić przynajmniej na 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin do lodówki.
  • Sezam wysypać na talerz, obtoczyć w nim mięso.
  • Na rozgrzany olej włożyć mięso i piec, aż będzie miękkie.
Jeśli mięso jest mocno zarumienione , a nie jest jeszcze miękkie, zmniejszyć ogień , bo ziarna sezamu łatwo sie przypalają.


Puree szczypiorkowe:

  • Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Dołożyć masło, śmietanę i szczypiorek, utłuc na gładką masę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz