Składniki:
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- 75-100g delikatnie uprażonego na suchej patelni sezamu
- 1 duża łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- olej do smażenia
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Puree szczypiorkowe:
- 800g ziemniaków lub wg uznania na 2 porcje
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- pęczek posiekanej cebulki dymki (tylko zielona część)
- sól
Przygotowanie:
Kurczak:
Kurczak:
- Piersi z kurczaka umyć, odciąć żyły, osuszyć i delikatnie rozbić pięścią lub tłuczkiem.
- Posypać solą i niewielką ilością pieprzu.
- Miód i musztardę pomieszać w miseczce, posmarować pierś marynata i odstawić przynajmniej na 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin do lodówki.
- Sezam wysypać na talerz, obtoczyć w nim mięso.
- Na rozgrzany olej włożyć mięso i piec, aż będzie miękkie.
Jeśli mięso jest mocno zarumienione , a nie jest jeszcze miękkie, zmniejszyć ogień , bo ziarna sezamu łatwo sie przypalają.
Puree szczypiorkowe:
- Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.
- Dołożyć masło, śmietanę i szczypiorek, utłuc na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz