poniedziałek, 13 maja 2013

Sałatka z makreli



Składniki: (4 porcje)

  • 4 duże ziemniaki ugotowane w skórkach (ale nie zbyt miękkie) pokrojone w grubą kostkę
  • 5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
  • 6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
  • 15 dkg startego żółtego sera 
  • pęczek cebuli dymki drobno pokrojonej (oddzielamy część białą od zielonej)
  • 1 duża wędzona makrela (lub 2 mniejsze), obrana ze skóry, oddzielona od ości i porwana na kawałki
  • garść posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Dressing:

Mieszamy dokładnie w kubku wszystkie składniki, doprawiamy do smaku.

Dressing można wykonać też w wersji light używając tylko jogurtu naturalnego, bez majonezu.

Na 4 talerzach układamy kolejno warstwami:
  • ziemniaki
  • ogórki
  • jaja
  • biała część dymki
  • ser żółty
  • makrela
Całość polewamy  dressingiem, posypujemy szczypiorkiem i pietruszką oraz świeżo zmielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz