Składniki: (2 porcje)
- 6 płatów lasagne
- 400g pieczarek
- 3 cebule pokrojone w krążki
- sos pomidorowy
- 2 duże pomidory pokrojone w krążki
- 1 nieduża cukinia pokrojona w 0,5 cm plasterki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250-300g tartej mozarelli (ewentualnie innego żółtego sera)
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Sos:
Przygotowujemy z przepisu w linku powyżej, dodajemy do niego 10-15 listków posiekanej bazylii.
Sos:
Przygotowujemy z przepisu w linku powyżej, dodajemy do niego 10-15 listków posiekanej bazylii.
Mince pieczarkowy:
- Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy na połówki, większe na ćwiartki.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 cebule, a gdy się zarumieni dorzucamy czosnek
- Po chwili dodajemy pieczarki, porządnie doprawiamy solą, pieprzem (możemy dodać też ulubione suszone zioła lub chili w proszku jeśli wolimy, by danie było bardziej aromatyczne lub bardziej pikantne) i smażymy, aż do odparowania wody.
- Mielimy lub bardzo drobno siekamy w robocie kuchennym
Dla tych, którzy nie mają robota kuchennego z nakładką do siekania i nie chcą bawić się w mielenie w maszynce do mięsa-cebulę można bardzo drobno pokroić, a pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ale wtedy robimy to przed smażeniem.
Cukinia:
Cukinię solimy i peprzymy z dwóch stron i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając czosnek pokrojony w plasterki.
Cukinię solimy i peprzymy z dwóch stron i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając czosnek pokrojony w plasterki.
- Na dno naczynia do lasagne wlewamy trochę sosu-tak, by przykrył dno
- Kładziemy płat lub 2 płaty lasagne (jeśli robimy zapiekankę w podwójnym naczyniu)
- Nakładamy pieczarkowy mince i posypujemy serem
- Kolejny płat lasagne pokrywamy sosem pomidorowym, wlewając go równiez po bokach
- Kładziemy cukinie z czosnkiem, posypujemy kilkoma listkami bazylii i posypujemy serem
- Kolejny płat lasagne, sos pomidorowy
- Układamy pomidory (zostawiając kilka plasterków) i cebulę, posypujemy solą i pieprzem oraz kilkoma listkami bazylii
- Posypujemy resztą sera i na wierzch kładziemy kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii
- Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 0,5h pod przykryciem, odkrywając na ostatnie 10 minut, by ser ładnie się zarumienił
chętnie spróbuję tylko gdzie przepis na sos?
OdpowiedzUsuńPrzepis moZna znalezc klikajac na aktywny link zaznaczony na zielono 'sos pomidorowy'...w skladnikach... Pozdrawiam I zycze smacznego :)
UsuńI ten przepis na sos jest naprawdę dobry, stosuję go od dawna jak mnie "najdzie" szaleństwo gotowania.....
OdpowiedzUsuń