poniedziałek, 27 maja 2013

Lasagne z pieczarkami, cukinią i pomidorami w sosie pomidorowym




Składniki:   (2 porcje)
  • 6 płatów lasagne
  • 400g pieczarek
  • 3 cebule pokrojone w krążki
  • sos pomidorowy
  • 2 duże pomidory pokrojone w krążki
  • 1 nieduża cukinia pokrojona w 0,5 cm plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250-300g tartej mozarelli (ewentualnie innego żółtego sera)
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

Sos:

Przygotowujemy z przepisu w linku powyżej, dodajemy do niego 10-15 listków posiekanej bazylii.
Mince pieczarkowy:

  • Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy na połówki, większe na ćwiartki. 
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 cebule, a gdy się zarumieni dorzucamy czosnek
  • Po chwili dodajemy pieczarki, porządnie doprawiamy solą, pieprzem (możemy dodać też ulubione suszone zioła lub chili w proszku jeśli wolimy, by danie było bardziej aromatyczne lub bardziej pikantne) i smażymy, aż do odparowania wody.
  • Mielimy lub bardzo drobno siekamy w robocie kuchennym
Dla tych, którzy nie mają robota kuchennego z nakładką do siekania i nie chcą bawić się w mielenie w maszynce do mięsa-cebulę można bardzo drobno pokroić, a pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ale wtedy robimy to przed smażeniem.


Cukinia:

Cukinię solimy i peprzymy z dwóch stron i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając czosnek pokrojony w plasterki.


  • Na dno naczynia do lasagne wlewamy trochę sosu-tak, by przykrył dno
  • Kładziemy płat lub 2 płaty lasagne (jeśli robimy zapiekankę w podwójnym naczyniu)
  • Nakładamy pieczarkowy mince i posypujemy serem
  • Kolejny płat lasagne pokrywamy sosem pomidorowym, wlewając go równiez po bokach
  • Kładziemy cukinie z czosnkiem, posypujemy kilkoma listkami bazylii i posypujemy serem
  • Kolejny płat lasagne, sos pomidorowy
  • Układamy pomidory (zostawiając kilka plasterków) i cebulę, posypujemy solą i pieprzem oraz kilkoma listkami bazylii
  • Posypujemy resztą sera i na wierzch kładziemy kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii
  • Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 0,5h pod przykryciem, odkrywając na ostatnie 10 minut, by ser ładnie się zarumienił



3 komentarze:

  1. chętnie spróbuję tylko gdzie przepis na sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis moZna znalezc klikajac na aktywny link zaznaczony na zielono 'sos pomidorowy'...w skladnikach... Pozdrawiam I zycze smacznego :)

      Usuń
  2. I ten przepis na sos jest naprawdę dobry, stosuję go od dawna jak mnie "najdzie" szaleństwo gotowania.....

    OdpowiedzUsuń