czwartek, 30 maja 2013

Makaron z łososiem i szparagami



Składniki:   (4 porcje)
  • 400g tagliatelle
  • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
  • 150g filetu z łososia, pokrojonego w  około 1cm kostkę
  • 3 cebulki dymki, drobno pokrojone
  • 50g masła
  • 4 łyzki startego parmezanu
  • 150ml śmietany 30%
  • kilkanaście listków posiekanej bazylii
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Szparagi:
  • Od szparagów odcinamy około 2cm od dołu lub przełamujemy (same przełamią się w odpowiednim miejscu). Jeśli sa grubsze, strasze- cieniutko obieramy.
  • Kroimy na 3-4cm kawałki, główki odkładamy.
  • Blanszujemy (bez główek)-wrzucamy na około 5 minut do gotującej wody, wyjmujemy i odstawiamy. 
  • Wodę po blanszowaniu solimy, ponownie zagotowujemy, wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu.


Część właściwa:
  • Na patelni rozgrzewamy masło, uważając, by się nie przypaliło.
  • Wrzucamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy łososia.
  • Gdy łosoś zblednie, delikatnie odwracamy kawałeczki na drugą stronę.
  • Dorzucamy szparagi, smażymy 2-3minuty i dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Makaron przekładamy na patelnię, dokładamy parmezan i trzymamy na patelni kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje (nie dłużej niż 3-4 minuty, aby szparagi i makaron nie rozgotowały się).


4 komentarze:

  1. mniam mniam mniam takie klimaty lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja.Genialne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń