Składniki: (4 porcje)
- 400g tagliatelle
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
- 150g filetu z łososia, pokrojonego w około 1cm kostkę
- 3 cebulki dymki, drobno pokrojone
- 50g masła
- 4 łyzki startego parmezanu
- 150ml śmietany 30%
- kilkanaście listków posiekanej bazylii
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Szparagi:
- Od szparagów odcinamy około 2cm od dołu lub przełamujemy (same przełamią się w odpowiednim miejscu). Jeśli sa grubsze, strasze- cieniutko obieramy.
- Kroimy na 3-4cm kawałki, główki odkładamy.
- Blanszujemy (bez główek)-wrzucamy na około 5 minut do gotującej wody, wyjmujemy i odstawiamy.
- Wodę po blanszowaniu solimy, ponownie zagotowujemy, wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu.
Część właściwa:
- Na patelni rozgrzewamy masło, uważając, by się nie przypaliło.
- Wrzucamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy łososia.
- Gdy łosoś zblednie, delikatnie odwracamy kawałeczki na drugą stronę.
- Dorzucamy szparagi, smażymy 2-3minuty i dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron przekładamy na patelnię, dokładamy parmezan i trzymamy na patelni kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje (nie dłużej niż 3-4 minuty, aby szparagi i makaron nie rozgotowały się).
mniam mniam mniam takie klimaty lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńRewelacja.Genialne połączenie.
OdpowiedzUsuńwyszło przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuńwłasnie skonsumowalismy , danie bardzo szybkie,i smaczne
OdpowiedzUsuńna pewno powtórzymy