wtorek, 21 maja 2013

Guacamole z nachos




Składniki:
  • nachos
  • 250g startego żółtego sera
  • 2 dojrzałe avokado 
  • 1 duży dojrzały pomidor  bez soku i pestek (sam miąższ) drobno posiekany
  • 2 niewielkie lub jedna większa czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
  • sok z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
  • 2- 3 papryczki chili bez gniazd nasiennych, bardzo drobno posiekane
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub mniej, według uznania)
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Guacamole:
  • Avokado obieramy, wrzucamy do miseczki, dodajemy sok z limonki i dokładnie rozgniatamy widelcem
         Avokado musi być dojrzałe- kupując sprawdźmy, czy jest miękkie.
  • Dodajemy 1- 1,5 chili, czosnek, pomidory, 1 cebulkę (lub pół większej)
  • Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
  • Odstawiamy do lodówki na 0,5h, aby guacamole się przegryzło

Nachos:
  • Porcję nachos wysypujemy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (nie całą paczkę na raz, lecz tyle, by pokrywały dno naczynia)
  • Posypujemy po troszku cebulką, chili i garścią sera
  • Wkładamy do piekarnika  nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy, aż ser się rozpuści


Podajemy guacamole w jednej misce, tak, by mozna było maczać nachos w paście.

6 komentarzy: