Składniki:
- nachos
- 250g startego żółtego sera
- 2 dojrzałe avokado
- 1 duży dojrzały pomidor bez soku i pestek (sam miąższ) drobno posiekany
- 2 niewielkie lub jedna większa czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
- 2- 3 papryczki chili bez gniazd nasiennych, bardzo drobno posiekane
- łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub mniej, według uznania)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Guacamole:
- Avokado obieramy, wrzucamy do miseczki, dodajemy sok z limonki i dokładnie rozgniatamy widelcem
Avokado musi być dojrzałe- kupując sprawdźmy, czy jest miękkie.
- Dodajemy 1- 1,5 chili, czosnek, pomidory, 1 cebulkę (lub pół większej)
- Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
- Odstawiamy do lodówki na 0,5h, aby guacamole się przegryzło
Nachos:
- Porcję nachos wysypujemy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (nie całą paczkę na raz, lecz tyle, by pokrywały dno naczynia)
- Posypujemy po troszku cebulką, chili i garścią sera
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy, aż ser się rozpuści
Podajemy guacamole w jednej misce, tak, by mozna było maczać nachos w paście.
O tak! To było pyszne! Pamiętam ten smak ;)
OdpowiedzUsuńIdę właśnie realizować przepis
OdpowiedzUsuń:) Smakowitosci
UsuńZrobiłem zjadłem pomacałem się po brzusiu
OdpowiedzUsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuń+ piFko
OdpowiedzUsuń