wtorek, 14 maja 2013

Sos pomidorowy- przepis podstawowy




Składniki:
  • łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • średnia cebula, bardzo drobno pokrojona
  •  szczypta cukru
  • 1 duży ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
  • 0,5kg (waga bez soku) pomidorów świeżych lub z puszki, wraz z sokiem - 2 puszki
  •  zioła ( bazylia lub oregano)
  • 45ml wody, jesli używamy świeżych pomidorów
  •  sól i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  • Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy aż zmięknie. 
  • Dodajemy czosnek i szczyptę cukru. Po chwili dodajemy pomidory, wraz z sokiem lub dodatkiem 45ml wody, jeśli używamy świeżych pomidorów. 

Uważajmy, by czosnek się nie spalił- nie ma nic gorszego, niż aromat spalonego czosnku w potrawie.

  • Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną (około 20min). 5 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane lub suszone zioła .
  • Blendujemy sos lub przecieramy, jeśli używaliśmy świeżych pomidorów, aby pozbyć się pestek.


Sos można podawać z makaronem lub jako dodatek do innych dań: zapiekanek, pizzy itp. 
Jeśli robimy makaron z sosem pomidorowym, najlepiej dodać świeże zioła: bazylię lub natkę pietruszki i posypać parmezanem.
Do pizzy najlepiej smakuje z suszonym oregano.




2 komentarze:

  1. Brakuje mi jednego magicznego składnika - szczypty cukru

    OdpowiedzUsuń
  2. ale w przepisie jest 'szczypta cukru'- pod cebula, nad czosnkiem

    OdpowiedzUsuń