Składniki:
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, bardzo drobno pokrojona
- szczypta cukru
- 1 duży ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
- 0,5kg (waga bez soku) pomidorów świeżych lub z puszki, wraz z sokiem - 2 puszki
- zioła ( bazylia lub oregano)
- 45ml wody, jesli używamy świeżych pomidorów
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy aż zmięknie.
- Dodajemy czosnek i szczyptę cukru. Po chwili dodajemy pomidory, wraz z sokiem lub dodatkiem 45ml wody, jeśli używamy świeżych pomidorów.
Uważajmy, by czosnek się nie spalił- nie ma nic gorszego, niż aromat spalonego czosnku w potrawie.
- Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną (około 20min). 5 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane lub suszone zioła .
- Blendujemy sos lub przecieramy, jeśli używaliśmy świeżych pomidorów, aby pozbyć się pestek.
Sos można podawać z makaronem lub jako dodatek do innych dań: zapiekanek, pizzy itp.
Jeśli robimy makaron z sosem pomidorowym, najlepiej dodać świeże zioła: bazylię lub natkę pietruszki i posypać parmezanem.
Do pizzy najlepiej smakuje z suszonym oregano.
Brakuje mi jednego magicznego składnika - szczypty cukru
OdpowiedzUsuńale w przepisie jest 'szczypta cukru'- pod cebula, nad czosnkiem
OdpowiedzUsuń