Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- masło
- 2 jaja
- parmezan
- szczypiorek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odcinamy około 2cm od końca lub odłamujemy zdrewniałą końcówkę (sama odłamie się w odpowiednim miejscu), grubsze, starsze szparagi cienko obieramy.
- Szparagi gotujemy w osolonej wodzie lub gotujemy na parze, aż będą póltwarde (4-6minut).
- Szparagi wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i podsmażamy przez kilka minut (około 4)
- Jajka smażymy na maśle.
- Szparagi wykładamy na talerz, na nie kładziemy jajko,polewamy pozostalym po smazeniu masłem, posypujemy sola morską, pieprzem, szczypiorkiem i parmezanem.
Jajko na szparagach można podawać jako przystawkę np. z pieczywem.
super!
OdpowiedzUsuń