środa, 26 czerwca 2013

Jajo sadzone na szparagach


Składniki:  
  • pęczek zielonych szparagów
  • masło
  • 2 jaja
  • parmezan
  • szczypiorek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 
  • Szparagi myjemy, odcinamy około 2cm od końca lub odłamujemy zdrewniałą końcówkę (sama odłamie się w odpowiednim miejscu), grubsze, starsze szparagi cienko obieramy.
  • Szparagi gotujemy w osolonej wodzie lub gotujemy na parze, aż będą póltwarde (4-6minut).
  • Szparagi wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i podsmażamy przez kilka minut (około 4)
  • Jajka smażymy na maśle.
  • Szparagi wykładamy na talerz, na nie kładziemy jajko,polewamy pozostalym po smazeniu masłem, posypujemy sola morską, pieprzem, szczypiorkiem i parmezanem.
Jajko na szparagach można podawać jako przystawkę np. z pieczywem.


1 komentarz: