Składniki: (2-3 porcje)
- 2 duże pęczki zielonych szparagów (około 600g)
- około litra bulionu warzywnego (polecam zrobić samemu)
- 2 nieduże szalotki lub 1 średnia cebulka drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 30%
- grzanki
- parmezan (do posypania i położenia lub zapieczenia na grzankach)
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, ucinamy lub odłamujemy zdrewniały koniec (sam odłamie się w odpowiednim miejscu), obieramy cieniutko.
- Główki odcinamy, resztę szparaga kroimy na 3cm kawałki
- Na rozgrzaną w garnku łyżkę masła wrzucamy główki szparagów, delikatnie obsmażamy (około 3-4 minut) ciągle mieszając. Odstawiamy na bok.
- Dodajemy resztę masła, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę, a gdy delikatnie się zeszkli dorzucamy czosnek i smażymy minutę, dodajemy szparagi i smażymy przez 3 minuty
- Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, aż szparagi będą półtwarde
- Zdejmujemy z ognia
- Blendujemy zawartość garnka, jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (smakujemy przed doprawieniem, bo zupa może być wystarczająco słona, jeśli bulion był słony)
- Dokładamy główki szparagów (kilka zostawiamy do przybrania), śmietankę i mieszamy.
- Zupę posypujemy starym parmezanem lub wiórkami parmezanu, dekorujemy pozostałymi główkami
- Podajemy z grzankami z parmezanem(można je zapiec wraz z parmezanem), zwykłymi grzankami lub świeżym pieczywem
szparagi, szparagi i szparagi, ostatnio wszędzie tylko szparagi i truskawki, a to zapewne za sprawą sezonu na nie ;)
OdpowiedzUsuńJakoś sam się zebrać nie mogę do żadnej potrawy ze szparagami, chociaż mnie kusi, a to już twoje 2 danie na blogu ze szparagami :P
I nie ostatnie w tym sozonie.... My się delektujemy, bo sezon szparagowy bardzo krótki. Dlatego szparagi goszczą u nas na stole w czerwcu bardzo często...
OdpowiedzUsuń