sobota, 1 czerwca 2013

Krewetki w skorupach z czosnkiem, chili i pietruszką


Składniki:
  • 15 świeżych krewetek tygrysich w skorupach
  • 3-4 ząbki czosnku rozgniecione nożem
  • 1 cytryna
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  •  kilka wiórków masła
  • 1,5 papryczki chili z gniazdami nasiennymi, posiekane w 0,5cm paski (można dodać 2-wtedy krewetki będą naprawde ogniste)
  • pęczek porwanej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  • Krewetki wrzucamy do naczynia żaroodpornego
  • Dorzucamy resztę składników, oprócz cytryny
  • Cytrynę przekrawamy na pół, wyciskamy sok na krewetki, wyciśniętą dorzucamy do naczynia
  • Porządnie solimy i pieprzymy
  • Potrząsamy naczyniem-mieszamy składniki
  • Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę-im dłużej, tym lepiej (ja przeważnie przygotowuje rano i wkładam do lodówki na cały dzień)
  • Pieczemy pod przykryciem, około 30minut w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem,  mieszamy w połowie czasu pieczenia
 Podajemy polane wytworzonym sosem, na nich ukladamy upieczone warzywa.
 Podajemy ze świeżym lub grillowanym pieczywem.

Krewetki obieramy zaczynając od oderwania głowy, zdejmujemy pancerz, aż do ogona...




1 komentarz: