Składniki: (około 8 dużych, cienkich naleśników)
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody (jeśli za gęste- troszkę więcej)
- 2 jaja
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka wanilii (opcjonalnie, jeśli przyrządzamy naleśniki na słodko)
Przygotowanie: (8 cienkich nalesników na patelni o średnicy 24-26cm)
- Składniki zmieszać razem mikserem lub trzepaczką
- Odstawić na 20 minut
- Smażyć cienkie naleśniki na suchej lub posmarowanej minimalną ilością tłuszczu patelni teflonowej, na umiarkowanym ogniu
- Na patelnię wlewamy wazówkę masy, i gdy zetnie się na powierzchi,natychmiast przekładamy na drugą stronę
- Po około 30 sekundach zdejmujemy z patelni
Naleśniki można podawać posypane cukrem pudrem, cukrem i cynamonem, posmarowane dżemem lub z owocami i bitą śmietaną.
Polecam naleśniki z tego przepisu z dodatkiem roztopionego masła, bez tłuszczu na patelni. Wychodzą wilgotne, mięciutkie i gładkie.
Polecam naleśniki z tego przepisu z dodatkiem roztopionego masła, bez tłuszczu na patelni. Wychodzą wilgotne, mięciutkie i gładkie.
polecam pół mleka i pół wody - ale gazowanej :) Znacznie lepsze są
OdpowiedzUsuńProbowalam pol na pol i dla mnie jednak takie proporcje jak wyzej sa najlepsze...A te wychodza mięciutkie i wilgotne...tylko musi ciasto polezakowac okolo 20 minut
OdpowiedzUsuńLeżakownie ciasta do naleśników, hymm.....
OdpowiedzUsuńNo moze brzmi dziwnie, ale daje efekt
OdpowiedzUsuńznam ten efekt :)
OdpowiedzUsuń