środa, 5 czerwca 2013

Naleśniki przepis podstawowy


Składniki: (około 8 dużych, cienkich naleśników)

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody (jeśli za gęste- troszkę więcej)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka wanilii (opcjonalnie, jeśli przyrządzamy naleśniki na słodko)



Przygotowanie: (8 cienkich nalesników na patelni o średnicy 24-26cm)

  • Składniki zmieszać razem mikserem lub trzepaczką
  • Odstawić na 20 minut
  • Smażyć cienkie naleśniki na suchej lub posmarowanej minimalną ilością tłuszczu patelni teflonowej, na umiarkowanym ogniu
  • Na patelnię wlewamy wazówkę masy, i gdy zetnie się na powierzchi,natychmiast przekładamy na drugą stronę
  • Po około 30 sekundach zdejmujemy z patelni
Naleśniki można podawać posypane cukrem pudrem, cukrem i cynamonem, posmarowane dżemem lub z owocami i bitą śmietaną.

Polecam naleśniki z tego przepisu z dodatkiem roztopionego masła, bez tłuszczu na patelni. Wychodzą wilgotne, mięciutkie i gładkie.




5 komentarzy:

  1. polecam pół mleka i pół wody - ale gazowanej :) Znacznie lepsze są

    OdpowiedzUsuń
  2. Probowalam pol na pol i dla mnie jednak takie proporcje jak wyzej sa najlepsze...A te wychodza mięciutkie i wilgotne...tylko musi ciasto polezakowac okolo 20 minut

    OdpowiedzUsuń
  3. Leżakownie ciasta do naleśników, hymm.....

    OdpowiedzUsuń
  4. No moze brzmi dziwnie, ale daje efekt

    OdpowiedzUsuń
  5. znam ten efekt :)

    OdpowiedzUsuń