Składniki: (na około 6 naleśników)
- Naleśniki z tego przepisu
- 0,5kg świeżego, umytego i nieco pokrojonego szpinaku (jeśli ktoś lubi suto nadziane, może być więcej)
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżka masła
- 1,5 kulki mozarelli pokrojonej w plastry
- 50g orzeszków piniowych
- sól, ewentualnie Swieżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy czosnek i smażymy minutę, dodajemy szpinak i smażymy, aż większość wody odparuje, pod koniec smażenia dodając szczypiorek, solimy troszeczkę do smaku
- Naleśniki smażymy na suchej patelni, trzymamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
- Na 1/4 naleśnika kładziemy szpinak, mozarellę i kilka orzeszków piniowych
- Składamy naleśnik na 4, wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, pod przykryciem, aż ser pożądnie się rozpuści
- Podajemy posypane resztą orzeszków piniowych, można posypać świeżo zmielonym pieprzem
mniami! Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń