środa, 5 czerwca 2013

Naleśniki ze szpinakiem, mozarellą i orzeszkami piniowymi


Składniki:     (na około 6 naleśników) 
  • Naleśniki z tego przepisu
  • 0,5kg świeżego, umytego i nieco pokrojonego szpinaku (jeśli ktoś lubi suto nadziane, może być więcej)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 kulki mozarelli pokrojonej w plastry
  • 50g orzeszków piniowych
  • sól, ewentualnie Swieżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  • Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy czosnek i smażymy minutę, dodajemy szpinak i smażymy, aż większość wody odparuje, pod koniec smażenia dodając szczypiorek, solimy troszeczkę do smaku
  • Naleśniki smażymy na suchej patelni, trzymamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
  • Na 1/4 naleśnika kładziemy szpinak, mozarellę i kilka orzeszków piniowych
  • Składamy naleśnik na 4, wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, pod przykryciem, aż ser pożądnie się rozpuści
  • Podajemy posypane resztą orzeszków piniowych, można posypać świeżo zmielonym pieprzem





1 komentarz: