środa, 24 lipca 2013

Karkówka z grilla w marynacie musztardowo-miodowo-czosnkowej


Składniki:
  • 10 plastrów karkówki o grubości 1cm
  • 15 łyżek oleju (ja używam rzepakowego)
  • 5 łyżek musztardy (ja użyłam amerykańskiej, ale może być zwykła klasyczna lub sarepska)
  • 1 łyżka miodu
  • 5-6 ząbków przeciśniętego przez praskę albo bardzo drobno pokrojonego czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  • Karkówkę nacieramy solą, odkładamy
  • W tym czasie przygotowujemy  marynatę: wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Nacieramy mięso marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin
  • Grillujemy, aż mięso ładnie się zarumieni i będzie miękkie. Należy kilkakrotnie sprawdzać, gdyż za długo grillowana karkówka staję się gumowata i twarda.
Sprawdza się również z piekarnika.



3 komentarze: