Składniki:
- 10 plastrów karkówki o grubości 1cm
- 15 łyżek oleju (ja używam rzepakowego)
- 5 łyżek musztardy (ja użyłam amerykańskiej, ale może być zwykła klasyczna lub sarepska)
- 1 łyżka miodu
- 5-6 ząbków przeciśniętego przez praskę albo bardzo drobno pokrojonego czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę nacieramy solą, odkładamy
- W tym czasie przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
- Nacieramy mięso marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin
- Grillujemy, aż mięso ładnie się zarumieni i będzie miękkie. Należy kilkakrotnie sprawdzać, gdyż za długo grillowana karkówka staję się gumowata i twarda.
Sprawdza się również z piekarnika.
Uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńDziś robię z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuń