poniedziałek, 22 lipca 2013

Krem z pomidorów



Składniki:
  • około 1 litra bulionu warzywnego bez warzyw (zostawiamy tylko 1 małą marchewkę)
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów z sokiem lub 0,5kg świeżych pomidorów
  • 0,5 kartonika (około 100ml passaty pomidorowej (niekoniecznie, ale ja dokladam, bo lubię intensywny, kwaśny, pomidorowy smak)
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę papryczka chili (opcjonalnie)
Jako dodatek:
  • jogurt naturalny lub śmietanka lub mascarpone
  • posiekana natka pietruszki lub kilka listków posiekanej bazylii
  • starty parmezan

Przygotowanie:
  • Z ugotowanego bulionu wyjmujemy marchew i zagotowujemy.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek i ewentualnie chili (polecam)
  • Po kilkunastu sekundach dorzucamy pomidory i passatę
  • Po minucie zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu
  • Gotujemy 20 minut, dokładamy wyjętą wcześniej marchewkę i blendujemy.
  • Trzymamy na ogniu do uzyskania pożadanej gęstości (jeśli lubimy bardzo gęste zupy trzeba pogotować kolejne 15 minut).
Przyrządzając tą zupę nie należy sztywno trzymać się receptury...można dodać dowolną ilość chili, gotować tak by osiągnąć ulubioną gęstość i podawać w ulubionej wariacji nabiału i zieleniny.

Podawać można z ryżem, makaronem lub grzankami. Z dodatkiem jogurtu, śmietanki, serka mascarpone lub posypane parmezanem.


Moja ulubiona opcja to krem podany z ryżem lub fusilli, z odrobiną jogurtu, parmezanem i posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz