sobota, 20 lipca 2013

Makaron z wędzonym łososiem



Składniki:  (3porcje)
  • 150g-200g  wędzonego łososia, pokrojonego w 1,5 cm szerokości paski
  • 300ml śmietany 18%
  • łyżka soku z cytryny
  • 300-400g makronu, najlepiej tagliatelle
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • świeżo zmielony pieprz 
  • pół szklanki startego parmezanu
Przygotowanie: 
  • Łososia wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie, polewamy sokiem z cytryny, gdy białko się zetnie (łosoś zblednie) odwracamy na drugą stronę,
  • Po 1-2 minutach dolewamy śmietanę, gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje mieszając delikatnie, by kawałki łososia się nie ropadły
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, 2 minuty przed końcem gotowania przekładamy na patelnię, dokładamy parmezan, koperek, (zostawiając trochę sera i koperku do przybrania), doprawiamy pieprzem i mieszamy
  • Kiedy sos ładnie pokryje makaron, wykładamy na talerze, ozdabiamy koperkiem i posypujemy reszta parmezanu.


1 komentarz:

  1. mniami! Pychota! Ja dziś idę na szaszłyki z łososia bałtyckiego :)

    OdpowiedzUsuń