Składniki: (3porcje)
- 150g-200g wędzonego łososia, pokrojonego w 1,5 cm szerokości paski
- 300ml śmietany 18%
- łyżka soku z cytryny
- 300-400g makronu, najlepiej tagliatelle
- pół pęczka posiekanego koperku
- świeżo zmielony pieprz
- pół szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Łososia wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie, polewamy sokiem z cytryny, gdy białko się zetnie (łosoś zblednie) odwracamy na drugą stronę,
- Po 1-2 minutach dolewamy śmietanę, gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje mieszając delikatnie, by kawałki łososia się nie ropadły
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, 2 minuty przed końcem gotowania przekładamy na patelnię, dokładamy parmezan, koperek, (zostawiając trochę sera i koperku do przybrania), doprawiamy pieprzem i mieszamy
- Kiedy sos ładnie pokryje makaron, wykładamy na talerze, ozdabiamy koperkiem i posypujemy reszta parmezanu.
mniami! Pychota! Ja dziś idę na szaszłyki z łososia bałtyckiego :)
OdpowiedzUsuń