poniedziałek, 1 lipca 2013

Marchew glazurowana



Składniki:  
  • 0,5 kg młodej, długiej i cienkiej marchwi (15 marchewek) lub 0,5 kg starych marchewek
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka cukru lub miodu (ja używam miodu-zdrowsza opcja)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół (ja użyłam pietruszki)

Przygotowanie: 
  • Od marchwi obcinamy zieloną część, szorujemy szorstka gąbką, jeśli mamy stara marchew przecinamy ja na 4 części wzdłuż i każda ćwiartkę w poprzek na pół
  • Marchew zalewamy gorącą wodą, gotujemy około 15min (aż marchew zmięknie)
  • Odcedzamy zostawiająć kilka łyżek wody na dnie
  • Dodajemy masło, miód lub cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy tak, by marchew ładnie pokryła się glazurą
  • Podsmażamy przez kolejne około 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia, wsypujemy natkę lub inne zioła, mieszamy, przekładamy na półmisek
Marchew glazurowana jest wspaniałą przystawką- szczególnie do dań mięsnych lub po prostu przekąską.




2 komentarze: