Składniki:
- 0,5 kg młodej, długiej i cienkiej marchwi (15 marchewek) lub 0,5 kg starych marchewek
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka cukru lub miodu (ja używam miodu-zdrowsza opcja)
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół (ja użyłam pietruszki)
Przygotowanie:
- Od marchwi obcinamy zieloną część, szorujemy szorstka gąbką, jeśli mamy stara marchew przecinamy ja na 4 części wzdłuż i każda ćwiartkę w poprzek na pół
- Marchew zalewamy gorącą wodą, gotujemy około 15min (aż marchew zmięknie)
- Odcedzamy zostawiająć kilka łyżek wody na dnie
- Dodajemy masło, miód lub cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy tak, by marchew ładnie pokryła się glazurą
- Podsmażamy przez kolejne około 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Zdejmujemy z ognia, wsypujemy natkę lub inne zioła, mieszamy, przekładamy na półmisek
Marchew glazurowana jest wspaniałą przystawką- szczególnie do dań mięsnych lub po prostu przekąską.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSpasowało pod grilla:)
OdpowiedzUsuń