Składniki:
- 1 kg ziemniaków (około 30 klusek)
- mąka ziemniaczana
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez praske lub ucieramy tłuczkiem do ziemniaków (bardzo dokładnie), sprawdzamy czy są wystarczająco słone i ewentualnie dosalamy (nie za dużo, pamiętajmy, że będziemy gotować w osolonej wodzie)
- Wyrównać powierzchnię ziemniaków w naczyniu, podzielic palcem na 4 części
- 1 z 4 części wyjmujemy i wsypujemy na jej miejsce mąkę ziemniaczaną, do powierzchni ziemniaków
- Dokładamy z powrotem wyjętą część, wyrabiamy.
Jeśli ciasto sie jeszcze klei (mnie zdarzyło się chyba tylko 1 raz za sprawą kleistych ziemniaków) dokładamy troszkę mąki ziemniaczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz