Składniki: (2 porcje)
- mix ulubionych sałat
- 4-6 niedużych, oczyszczonych kalmarów
- 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek Extra Virgin plus do posmarowania patelni
- 1 łyżka soku z cytryny
- duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Do podania:
- grzanki lub pieczywo czosnkowe
Przygotowanie:
- Na talerzu układamy sałaty
- Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz
- Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy delikatnie oliwą
- Rozdzielamy wewnętrzną i zewnętrzną część kalmara, solimy i odstawiamy na 10 minut
- Delikatnie nacinamy go pod kątem 45 stopni do bocznych krawędzi, w obie strony, tak, by powstała kratka
- Grillujemy po około 1,5 minuty z każdej strony aż delikatnie się zarumienią, macki grillujemy po 30 sekund z każdej strony
- Zdejmujemy z patelni, kroimy w poprzek w około 1,5cm pierścienie, układamy na sałacie
- Polewamy sałatkę sosem
- Podajemy z pieczywem czosnkowym lub grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz