poniedziałek, 9 września 2013

Krem z brokułów

Składniki: (5-6 porcji)
  • 3 łyżki oliwy
  • około 1,4l bulionu warzywnego
  • 3 śreniej wielkości brokuły
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • śmietana 18%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • prażone pestki dyni (garść na 1 porcję)
Do podania:
  • pieczywo czosnkowe
Przygotowanie: 
  • Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy
  • Moczymy w wodzie z dodatkiem kilku łyżek octu i soli przez około 0,5h (aby wszystkie robaczki, które ewentualnie się nie wypłukały wypłynęly na powierzchnię.Możemy użyć mrożonych brokułów, wtedy przelewamy je na sicie gorącą wodą i osuszamy.
  • Na oliwie podsmażamy czosnek przez około pół minuty
  • Dorzucamy brokuły i podsmażamy przez kilka minut
  • Brokuły przerzucamy do gotującego buliony, gotujemy około 10 minut
  • Blendujemy zawartośc garnka
  • Ewentualnie redukujemy do pożądanej gęstości lub dolewamy ciepłej wody
  • Podajemy z łyżką śmietany, posypane prażonymi pestkami dyni, z pieczywem czosnkowym





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz