Składniki: (5-6 porcji)
- 3 łyżki oliwy
- około 1,4l bulionu warzywnego
- 3 śreniej wielkości brokuły
- 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- śmietana 18%
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- prażone pestki dyni (garść na 1 porcję)
Do podania:
- pieczywo czosnkowe
Przygotowanie:
- Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy
- Moczymy w wodzie z dodatkiem kilku łyżek octu i soli przez około 0,5h (aby wszystkie robaczki, które ewentualnie się nie wypłukały wypłynęly na powierzchnię.Możemy użyć mrożonych brokułów, wtedy przelewamy je na sicie gorącą wodą i osuszamy.
- Na oliwie podsmażamy czosnek przez około pół minuty
- Dorzucamy brokuły i podsmażamy przez kilka minut
- Brokuły przerzucamy do gotującego buliony, gotujemy około 10 minut
- Blendujemy zawartośc garnka
- Ewentualnie redukujemy do pożądanej gęstości lub dolewamy ciepłej wody
- Podajemy z łyżką śmietany, posypane prażonymi pestkami dyni, z pieczywem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz