czwartek, 5 września 2013

Roladki z ciasta filo z warzywami i fetą (Vegetable spring rolls with feta cheese)


Składniki: 
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce, umytej, osuszonej, pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w kostkę
  • pęczek posiekanej dymki (około 1/2 zielonej części odkładamy)
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 zielone chili, pozbawione gniazd nasiennych, drobno posiekane
  • 200g sera typu feta
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 400g grubo posiekanego szpinaku
  • olej, najlepiej rzepakowy
  • ciasto filo, 4-5 płatów 
  • sos sweet chili
Przygotowanie: 
  • Na 2 łyżkach oleju podsmażamy przez chwilę chili i czosnek
  • Po minucie dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody
  • Dokładamy dymkę, paprykę, smażymy około 3-4 minut
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy odłożoną zieloną częśc dymki,
  • Dodajemy dość drobno pokruszoną fetę
  • Ciasto filo kroimy na 4 części (powinniśmy mieć prostokąty o wymiarach około 10-15cm/20-25cm
  • Ciasto na brzegach zwilżamy wodą
  • Przy dolnej krawędzi prostokąta nakładamy 2 łyżeczki farszu, zawijamy jak gołabki- najpierw zginamy boczne krawedzie (około1-1,5cm z każdej strony), a potem zawijamy w górę
  • Roladki smażymy na głebokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu , aż się zezłocą
  • Wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Podajemy z sosem sweet chili


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz