Składniki:
- po 1 zielonej i czerwonej papryce, umytej, osuszonej, pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w kostkę
- pęczek posiekanej dymki (około 1/2 zielonej części odkładamy)
- 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 zielone chili, pozbawione gniazd nasiennych, drobno posiekane
- 200g sera typu feta
- skórka starta z 1 cytryny
- 400g grubo posiekanego szpinaku
- olej, najlepiej rzepakowy
- ciasto filo, 4-5 płatów
- sos sweet chili
Przygotowanie:
- Na 2 łyżkach oleju podsmażamy przez chwilę chili i czosnek
- Po minucie dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody
- Dokładamy dymkę, paprykę, smażymy około 3-4 minut
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy odłożoną zieloną częśc dymki,
- Dodajemy dość drobno pokruszoną fetę
- Ciasto filo kroimy na 4 części (powinniśmy mieć prostokąty o wymiarach około 10-15cm/20-25cm
- Ciasto na brzegach zwilżamy wodą
- Przy dolnej krawędzi prostokąta nakładamy 2 łyżeczki farszu, zawijamy jak gołabki- najpierw zginamy boczne krawedzie (około1-1,5cm z każdej strony), a potem zawijamy w górę
- Roladki smażymy na głebokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu , aż się zezłocą
- Wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Podajemy z sosem sweet chili
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz