wtorek, 3 września 2013

Kurczak w rozmarynie


Składniki: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3 gałązki rozmarynu
  • olej rzepakowy do smażenia (około 4 łyżek)
  • sól i pieprz grubomielony, a najlepiej młotkowany
Do podania:
Przygotowanie: 
  • Piersi myjemy, osuszamy, odcinamy żyły, delikatnie rozbijamy ściśniętą dłonią
  • Nacieramy solą i pieprzem
  • Na dobrze rozgrzany olej  wrzucamy czosnek, po kilkunastu sekundach, kiedy odda swój aromat wyjmujemy kawałki czosnku z tłuszczu, aby się nie przypaliły
  • Na patelnię wrzucamy kurczaka i listki rozmarynu oberwane z 2 gałązek 
  • Kurczaka smażymy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia
  • przekładamy do żaroodpornego naczynia, wraz z tłuszczem z patelni, dodajemy listki z pozostałej gałązki rozmarynu
  • Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut


1 komentarz:

  1. ubóstwiam kurczaka, w zasadzie nie wiem czemu mi jeszcze pióra nie wyrosły bo mogłabym jeść go codziennie. Twój wygląda bosko ! Chyba zrobię na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń