Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 3 gałązki rozmarynu
- olej rzepakowy do smażenia (około 4 łyżek)
- sól i pieprz grubomielony, a najlepiej młotkowany
Do podania:
Przygotowanie:
- Piersi myjemy, osuszamy, odcinamy żyły, delikatnie rozbijamy ściśniętą dłonią
- Nacieramy solą i pieprzem
- Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy czosnek, po kilkunastu sekundach, kiedy odda swój aromat wyjmujemy kawałki czosnku z tłuszczu, aby się nie przypaliły
- Na patelnię wrzucamy kurczaka i listki rozmarynu oberwane z 2 gałązek
- Kurczaka smażymy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia
- przekładamy do żaroodpornego naczynia, wraz z tłuszczem z patelni, dodajemy listki z pozostałej gałązki rozmarynu
- Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
ubóstwiam kurczaka, w zasadzie nie wiem czemu mi jeszcze pióra nie wyrosły bo mogłabym jeść go codziennie. Twój wygląda bosko ! Chyba zrobię na niedzielę :)
OdpowiedzUsuń