Składniki:
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 3-4 łyżki pesto z tego przepisu (1/2 proporcji podanych w przepisie) lub gotowego pesto
- 3 łyżki stratego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy,usuwamy żyły
- Ostrożnie przecinamy wzdłuż na pół
- Delikatnie rozbijamy pięścią, żeby się nie poprzerywały
- Nacieramy sola i pieprzem
- Na powierzchni mięsa rozsmarowujemy 1,5-2 łyżki pesto
- Zwijamy mięso najpierw robiąc zakładkipo 2cm z boków do środka, a potem zwijamy w rulon
- Zabezpieczamy wykałaczkami tak, by roladki by nadzienie nie wyciekło
- Bułkę mieszamy z parmezanem
- Obtaczamy roladki w parmezanowo-bułkowej panierce
- Smażymy z każdej strony na kilku łyżkach rozgrzanego na patelni oleju, do lekkiego zarumienienia
- Pieczemy bez przykrycia w piekarniku z termoobiegiem, w 190 stopniach przez 30 minut
Do podania:
Puree ziemniaczane:
- 800g ziemniaków
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Dodajemy masło, śmietanę i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę
Sałatka:
- 2 garście umytego i osuszonego szpinaku
- 1 duży pomidor, umyty, osuszony i pokrojony w gruba kostkę
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól (najlepiej morska)
- świeżo zmielony pieprz
- Na talerzu układamy szpinak
- Na szpinaku układamy pomidory
- Do octu dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy oliwę i pieprz i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Polewamy sałatkę sosem
Troszkę się napociłam z wykałaczkami, ale warto!! Zwłaszcza, że kurczaczka nie trzeba doglądać cały czas, można się zająć czymś innym, a obiadek sam się robi :)
OdpowiedzUsuń