sobota, 21 września 2013

Grzanki z mozarella, pieczoną papryką i chili



Składniki: 
  • 1 długa bagietka pokrojona na poprzeczne kromki
  • 2 umyte duże papryczki chili
  • 2 umyte czerwone papryki (lub 1 papryke zamieniamy kolejnymi 2 chili w średnio- pikantnej wersji lub w ogóle pominśc paprykę a użyć łącznie 6 chili w wersji pikantnej, która mnie osobiście odpowiada najbardziej)
  • 2 kulki mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • kilka pomidorków koktailowych (opcjonalnie-bez grzanki smakuja chyba jeszcze lepiej)
  • sól morska, świezo zmielony pieprz
Przygotowanie: 
  • Papryki pieczemy w piekarniku nastawionym na grill w 190 stopniach przez około 20-25 minut, obracając kilka razy, tak by ze wszystkich strony papryki widać było podpalona skórkę
  • Papryczki chili wkładamy do piekarnika razem z papryką, również obracamy w trakcie pieczenia, ale wyjmujemy około 5-10 minut wcześniej, gdy ze wszystkich stron skórka będzie przypalona
  • Papryki i chili wkładamy ciepłe to plastikowego woreczka, który szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
  • Kiedy papryki i chili wystygna, palcami obieramy je ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w cieniutkie paseczki o długości 2cm i nie szersze, niż 0,5cm
  • Mozarellę rwiemy na małe kawałki
  • Dodajemy paprykę 
  • Polewamy oliwą z oliwek (2-3 łyżki)
  • Doprawiamy sola i pieprzem, delikatnie mieszamy
  • Kromki bagietki delikatnie posmarowane oliwą z oliwek opiekamy z dwóch stron pod grillem w 180 stopniach, aż leciutko zbrązowieją
  • Nakładamy farsz, dekorujemy kilkoma listkami bazylii i ewentualnie połówka pomidorka koktajlowego
  • Podajemy najlepiej na ciepło, ale gdy ostygna tez smakują wyśmienicie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz