Składniki:
- 1 długa bagietka pokrojona na poprzeczne kromki
- 2 umyte duże papryczki chili
- 2 umyte czerwone papryki (lub 1 papryke zamieniamy kolejnymi 2 chili w średnio- pikantnej wersji lub w ogóle pominśc paprykę a użyć łącznie 6 chili w wersji pikantnej, która mnie osobiście odpowiada najbardziej)
- 2 kulki mozarelli
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- kilka pomidorków koktailowych (opcjonalnie-bez grzanki smakuja chyba jeszcze lepiej)
- sól morska, świezo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Papryki pieczemy w piekarniku nastawionym na grill w 190 stopniach przez około 20-25 minut, obracając kilka razy, tak by ze wszystkich strony papryki widać było podpalona skórkę
- Papryczki chili wkładamy do piekarnika razem z papryką, również obracamy w trakcie pieczenia, ale wyjmujemy około 5-10 minut wcześniej, gdy ze wszystkich stron skórka będzie przypalona
- Papryki i chili wkładamy ciepłe to plastikowego woreczka, który szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
- Kiedy papryki i chili wystygna, palcami obieramy je ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w cieniutkie paseczki o długości 2cm i nie szersze, niż 0,5cm
- Mozarellę rwiemy na małe kawałki
- Dodajemy paprykę
- Polewamy oliwą z oliwek (2-3 łyżki)
- Doprawiamy sola i pieprzem, delikatnie mieszamy
- Kromki bagietki delikatnie posmarowane oliwą z oliwek opiekamy z dwóch stron pod grillem w 180 stopniach, aż leciutko zbrązowieją
- Nakładamy farsz, dekorujemy kilkoma listkami bazylii i ewentualnie połówka pomidorka koktajlowego
- Podajemy najlepiej na ciepło, ale gdy ostygna tez smakują wyśmienicie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz