Składniki: (na dużą prostokątną blachę)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 kostki schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła
- szklanka cukru pudru
- jajko
- kilka kropli olejku rumowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki letniej wody
Nadzienie:
- 2 kg jabłek jabłek do przetworów (papirówka, antonówka, szara reneta lub angielskie cooking apple)
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 3 czubate łyżki kaszy manny (nie błyskawicznej)
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny
- płaska łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na tortownicę
- Dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy
- Dokładamy masło i energicznie siekamy dużym nożem, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do kruszonki
- Dodajemy jajo, wodę, olejek i szybko zagniatamy
- Formujemy kulę i spłaszczamy ją, owijamy folią
- Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę (ciasto musi stwardnieć)
- W tym czasie przygotowujemy masę: jabłka z dodatkiem wody, cukru i cynamonu gotujemy, aż sie rozpadną, studzimy, dodajemy kasze mannę i mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części(jedna część powinna byc nieco większa)
- Większą częścią ciasta wykładamy spód blachy, rozwałkowując niewielkie kawałki i ugniatając je na dnie blachy
- Po wyłożeniu dna ciastem, nakładamy na nie masę jabłkową i równo rozsmarowujemy
- Następnie przykrywamy masę jabłkową druga częścią ciasta, również rozwałkowując je kawałkami, a następnie rozgniatając w dłoniach
- Kiedy wyłożymy już cały wierzch, nakłuwamy równomiernie widelcem i wstawiamy do piekarnika
- Pieczemy do zarumienienia
- W tym czasie przygotowujemy lukier: do miski wysypujemy cukier puder i cynamon.Dolewamy do niego po łyżce wody, za każdym razem dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle wody, aby lukier był lejący ale kleisty i troszkę gęsty, a kiedy osiągniemy już taką konsystencje dodajemy sok z cytryny
- Ciasto lukrujemy, kiedy jest jeszcze gorące.
Wspaniale smakuje na zimno lub na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz