sobota, 28 września 2013

Zrazy wołowe zawijane




Składniki:  
  • około 0,5kg mięsa wołowego bez kości (zrazówka, rostbef)
  • 1-2 ogórki kiszone, pokrojone na 4 lub 8 części wzdłuż (w zależności od grubości)
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w piórka (tylko część będziemy używać do nadziewania)
  • około 800ml bulionu wołowego
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 łyżki mąki
  • musztarda
  • 100g masła 
  • olej
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Do podania:

Przygotowanie: 
  • Mięso dzielimy na około 1cm grubości kawałki w poprzek włókien (jęśli są jakieś tłuste kawałki odkrawamy i zostawiamy, przesmażymy je na patelni-dadzą dodatkowy aromat)
  •  Rozbijamy jak najcieniej (ale uważamy, by mięso się nie rozpadło)
  • Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  •  Z jednej strony mięso smarujemy musztardą
  • Przy jednej krawędzi układamy 2-3 plasteki czosnku, 2 piórka cebuli, kawałek ogórka i wiórek lub 2 masła
  • Zawijamy ściśle i obwiązujemy bawełnianą nitką
  • Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy ewentualnie odkrojone kawałeczki tłuszczu, a gdy się zarumienią dokładamy zrazy i obsmażamy ze wszystkich stron.
  • Bulion zagotowujemy, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie
  • Kiedy zrazy są obsmażone wrzucamy je do gotującego bulionu i gotujemy na małym ogniu
  • Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy pozostała cebulę, gdy się zarumieni oprószamy mąką, mieszamy i chwilkę zasmażamy
  • Usmażoną cebulkę przekładamy do gotujących sie zrazów wraz z tłuszczem z patelni ( kawałki odkrojonego od mięsa tłuszczu które obsmażaliśmy wyrzucamy), doparwiamy pieprzem
  • Zrazy gotujemy około 1h
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami.

Moja propozycja podania...z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz