Składniki:
- około 0,5kg mięsa wołowego bez kości (zrazówka, rostbef)
- 1-2 ogórki kiszone, pokrojone na 4 lub 8 części wzdłuż (w zależności od grubości)
- 1 cebula, obrana i pokrojona w piórka (tylko część będziemy używać do nadziewania)
- około 800ml bulionu wołowego
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 łyżki mąki
- musztarda
- 100g masła
- olej
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Do podania:
Przygotowanie:
- Mięso dzielimy na około 1cm grubości kawałki w poprzek włókien (jęśli są jakieś tłuste kawałki odkrawamy i zostawiamy, przesmażymy je na patelni-dadzą dodatkowy aromat)
- Rozbijamy jak najcieniej (ale uważamy, by mięso się nie rozpadło)
- Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
- Z jednej strony mięso smarujemy musztardą
- Przy jednej krawędzi układamy 2-3 plasteki czosnku, 2 piórka cebuli, kawałek ogórka i wiórek lub 2 masła
- Zawijamy ściśle i obwiązujemy bawełnianą nitką
- Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy ewentualnie odkrojone kawałeczki tłuszczu, a gdy się zarumienią dokładamy zrazy i obsmażamy ze wszystkich stron.
- Bulion zagotowujemy, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie
- Kiedy zrazy są obsmażone wrzucamy je do gotującego bulionu i gotujemy na małym ogniu
- Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy pozostała cebulę, gdy się zarumieni oprószamy mąką, mieszamy i chwilkę zasmażamy
- Usmażoną cebulkę przekładamy do gotujących sie zrazów wraz z tłuszczem z patelni ( kawałki odkrojonego od mięsa tłuszczu które obsmażaliśmy wyrzucamy), doparwiamy pieprzem
- Zrazy gotujemy około 1h
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Moja propozycja podania...z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz