środa, 25 września 2013

Tarta z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i ricottą



Składniki:  

Ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g krupczatki
  • pół łyżeczki soli
  • 100g schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła plus masło do wysmarowania formy
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki letniej wody
Nadzienie:
  • 400g serka ricotta
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 60g startego parmezanu
  • pesto z tego przepisu lub słoiczek pesto
  • oliwa z oliwek
  • 400g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
  • garść listków bazylii
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: 
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Ciasto:
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło
  • Energicznie siekamy mąkę z masłem do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki
  • Dodajemy jajo, wodę i najszybciej jak możemy zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji
Im szybciej zagnieciemy ciasto tak, by go nie ogrzać, tym bardziej kruche ciasto uzyskamy
  • Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię kuchenna i wkładamy do lodówki na 30min
Nadzienie:
  • Mieszamy mleko, ricottę, jaja i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem
  • Pomidorki mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem, doprawiamy sola i pieprzem
  • Foremkę do tarty smarujemy masłem
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii, wykładamy foremkę ciastem,  uciskając je palcami.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do narzanego piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika
  • Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy 2/3 pesto
  • Nakładamy masę z serka ricotta
  • Na masie układamy doprawione pomidorki, a między nimi robimy kleksy z pozostałego pesto, skrapiamy oliwą
  • Pieczemy do zarumienienia- około 30 minut,
  • Po wyjęciu z piekarnika między pomidorkami układamy listki bazylii
  • Podajemy na ciepło lub zimno- jako danie główne lub przekąske na party.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz