Składniki:
Ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g krupczatki
- pół łyżeczki soli
- 100g schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła plus masło do wysmarowania formy
- 1 jajo
- 2-3 łyżki letniej wody
Nadzienie:
- 400g serka ricotta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 60g startego parmezanu
- pesto z tego przepisu lub słoiczek pesto
- oliwa z oliwek
- 400g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
- garść listków bazylii
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło
- Energicznie siekamy mąkę z masłem do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki
- Dodajemy jajo, wodę i najszybciej jak możemy zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji
Im szybciej zagnieciemy ciasto tak, by go nie ogrzać, tym bardziej kruche ciasto uzyskamy
- Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię kuchenna i wkładamy do lodówki na 30min
Nadzienie:
- Mieszamy mleko, ricottę, jaja i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem
- Pomidorki mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem, doprawiamy sola i pieprzem
- Foremkę do tarty smarujemy masłem
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii, wykładamy foremkę ciastem, uciskając je palcami.
- Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do narzanego piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika
- Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy 2/3 pesto
- Nakładamy masę z serka ricotta
- Na masie układamy doprawione pomidorki, a między nimi robimy kleksy z pozostałego pesto, skrapiamy oliwą
- Pieczemy do zarumienienia- około 30 minut,
- Po wyjęciu z piekarnika między pomidorkami układamy listki bazylii
- Podajemy na ciepło lub zimno- jako danie główne lub przekąske na party.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz