Składniki: (2 porcje)
- 300g makaronu wstążki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pół czerwonej i żółtej papryki, posiekanej w cienkie paski
- szklanka ugotowanych krewetek koktajlowych (jeśli są mrożone-przelanych gorącą wodą i osuszonych)
- 1 mała papryczka chili drobno posiekana
- 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- kilka łyżek startego grana padano
- posiekana natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Na wrzącą, osolona wodę wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niz instrukcja na opakowaniu
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli, dodajemy chili i czosnek, podsmażamy przez około minutę uważając, by czosnek się nie przypalił
- Dokładamy paprykę i smażymy następnych kilka minut, aż nieco zmięknie
- Dorzucamy ugotowany makaron i krewetki
- Kiedy resztka wody z makaronu odparuje (po minucie) dokładamy natkę, parmezan i doprawiamy pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz