poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kanapki z grillowanym bakłażanem i fetą


Składniki: 
  • bagietka pokrojona w poprzeczne kromki
  • bakłażan
  • rukola
  • kostka sera feta, ewentualnie sera typu feta
  • tymianek
  • sól, świeżo zmielonu pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: 
  • Bakłażana myjemy, osuszamy. Kroimy w około 1cm krążki, posypujemy solą z obu stron, zostawiamy na około 0,5h, płuczemy i osuszamy papierwoym ręcznikiem
  • Grillujemy na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek lub pod grillem w piekarniku (wtedy smarujemy bakłażana z dwóch stron oliwą) aż bakłażan zmięknie i lekko się zarumieni
  • Ser kroimy na około 0,5cm plastry 
  • Bagietkę skrapiamy oliwą, kładziemy na niej rukolę, plastry bakłażana, ser i po gałązce tyminaku, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

1 komentarz:

  1. Bakłażan pychota!! Nie miałam tymianku, więc bazylia poszła w ruch:)

    OdpowiedzUsuń