Składniki:
- bagietka pokrojona w poprzeczne kromki
- bakłażan
- rukola
- kostka sera feta, ewentualnie sera typu feta
- tymianek
- sól, świeżo zmielonu pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Bakłażana myjemy, osuszamy. Kroimy w około 1cm krążki, posypujemy solą z obu stron, zostawiamy na około 0,5h, płuczemy i osuszamy papierwoym ręcznikiem
- Grillujemy na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek lub pod grillem w piekarniku (wtedy smarujemy bakłażana z dwóch stron oliwą) aż bakłażan zmięknie i lekko się zarumieni
- Ser kroimy na około 0,5cm plastry
- Bagietkę skrapiamy oliwą, kładziemy na niej rukolę, plastry bakłażana, ser i po gałązce tyminaku, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Bakłażan pychota!! Nie miałam tymianku, więc bazylia poszła w ruch:)
OdpowiedzUsuń