poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kuleczki serowe w orzechach i pistacjach



Składniki: (po okolo 15 kuleczek pistacjowych i 15 orzechowych)
  • 100g stiltona lub innego sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na kawałki
  • 100g philadelphia
  • garść wyłuskanych i obranych z suchych skórek pistacji
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
Przygotowanie: 
  • Orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią, drobno siekamy (oddzielnie), wrzucamy do miseczki
  • Sery mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji
  • W małej miseczce przygotowujemy letnią wodę, maczamy w niej dłonie, nabieramy niewielka ilość serowej masy i formujemy kulkę, wrzucamy do mieczki z orzechami lub pistacjami
  • Formujemy kulki za każdym razem maczając ręce w wodzie, kiedy uformujemy i wrzucimy do miseczki z orzechami lub pistacjami kilka kulek, zasypujemy je orzchami lub pistacjami, tak, by obtoczyy się w nich w całości
  • Wyjmujemy, nadziewamy na wykałaczkę lub wkładamy do miniaturowych foremek takich, jakich używamy do muffinów
Kuleczki należy podawać z pieczywem lub winogronem, które przełamie intensywny smak sera.


2 komentarze: