Składniki: (po okolo 15 kuleczek pistacjowych i 15 orzechowych)
- 100g stiltona lub innego sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na kawałki
- 100g philadelphia
- garść wyłuskanych i obranych z suchych skórek pistacji
- garść wyłuskanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią, drobno siekamy (oddzielnie), wrzucamy do miseczki
- Sery mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji
- W małej miseczce przygotowujemy letnią wodę, maczamy w niej dłonie, nabieramy niewielka ilość serowej masy i formujemy kulkę, wrzucamy do mieczki z orzechami lub pistacjami
- Formujemy kulki za każdym razem maczając ręce w wodzie, kiedy uformujemy i wrzucimy do miseczki z orzechami lub pistacjami kilka kulek, zasypujemy je orzchami lub pistacjami, tak, by obtoczyy się w nich w całości
- Wyjmujemy, nadziewamy na wykałaczkę lub wkładamy do miniaturowych foremek takich, jakich używamy do muffinów
Kuleczki należy podawać z pieczywem lub winogronem, które przełamie intensywny smak sera.
Idealne na przyjęcia, świetnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń