Przepis na 6-8 porcji
Placki ziemniaczane:
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- niecała łyżka soli
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Gulasz:- Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach (można też poszatkować na miazgę w robocie kuchennym- przystawka do siekania) co oszczędza dużo czasu
- Dodajemy jajo, makę, dokładnie mieszamy
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy masy ziemniaczanej i smażymy cienkie placki, aż się zarumienią. Przekładamy na druga stronę, smażymy
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny, takiej jak antrykot, rostbef, karkówka
- po 0,5 czerwonej, zielonej i żółtej lub pomarańczowej papryki, umytej, osuszonej, pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie 2-3cm paski
- 200g pieczarek umytych pod bieżącą wodą, osuszonych, pokrojonych w ćwiartki lub większe, w ósemki
- 1 duża cebula, pokrojona w gruba kostkę
- mąka
- 4 listki laurowe
- 1,2l bulionu wołowego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- 1 czubata lyżeczka zmielonej ostrej papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- mały kubek kwaśnej śmietany
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę
- Obtaczamy delikatnie w mące
- Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia
- Przekładamy do gotujacego bulionu, do którego dokładamy liście laurowe i ziele angielskie
- Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dokładamy czosnek, a po pól minuty pieczarki. Po 5 minutach smażenia dokładamy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty i przekładamy do gotującego się sosu mięsnego
- Do gulaszu dokładamy przyprawy i koncentrat pomidorowy
- Gotujemy 1h, a gdy mięso nie jest jeszcze miękkie gotujemy kolejne 15 minut
Placek ziemniaczany polewamy gulaszem na połowie, składamy na pół, nakładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz