piątek, 29 listopada 2013

Placek po węgiersku




Przepis na 6-8 porcji

Placki ziemniaczane:

Składniki:  
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • niecała łyżka soli
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  • Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach (można też poszatkować na miazgę w robocie kuchennym- przystawka do siekania) co oszczędza dużo czasu
  • Dodajemy jajo, makę, dokładnie mieszamy
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy masy ziemniaczanej i smażymy cienkie placki, aż się zarumienią. Przekładamy na druga stronę, smażymy

Gulasz:

Składniki:  
  • 0,5 kg wołowiny, takiej jak antrykot, rostbef, karkówka
  • po 0,5 czerwonej, zielonej i żółtej lub pomarańczowej papryki, umytej, osuszonej, pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie 2-3cm paski
  • 200g pieczarek umytych pod bieżącą wodą, osuszonych, pokrojonych w ćwiartki lub większe, w ósemki
  • 1 duża cebula, pokrojona w gruba kostkę
  • mąka
  • 4 listki laurowe
  • 1,2l bulionu wołowego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki
  • 1 czubata lyżeczka zmielonej ostrej papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • mały kubek kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: 
  • Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę
  • Obtaczamy delikatnie w mące
  • Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia
  • Przekładamy do gotujacego bulionu, do którego dokładamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dokładamy czosnek, a po pól minuty pieczarki. Po 5 minutach smażenia dokładamy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty i przekładamy do gotującego się sosu mięsnego
  • Do gulaszu dokładamy przyprawy i koncentrat pomidorowy
  • Gotujemy 1h, a gdy mięso nie jest jeszcze miękkie gotujemy kolejne 15 minut
Placek ziemniaczany polewamy gulaszem na połowie, składamy na pół, nakładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz