Składniki: (około 15 sztuk)
- 400g cukru pudru plus kilka łyżek do lukru
- 375g mąki
- około 1/2 średniej wielkości dyni (500g, czyli około 2,5 szklanki miąższu po upieczeniu
- czubata łyżeczka sodu oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka imbiru (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny korzenny smak) lub 1cm startego imbiru
- 2 szczypty soli
- 160g oleju (3/4 szklanki) plus troszkę do posmarowania dyni przed pieczeniem
- 3 jaja
- garść grubo zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Dynię przekrawamy, usuwamy pestki i włókna i kroimy na mniejsze kawałki- półksiężyce (lepiej dać więcej, niż mniej dyni, aby nie zabrakło miąższu)
- Każdy kawałek delikatnie smarujemy olejem
- Wsadzamy dynię na blaszce do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut, aż zmięknie (można sprawdzać widelcem).
- Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i blendujemy w robocie kuchennym lub używając ręcznego blendera na puree, studzimy
- W czasie kiedy dynia się piecze mieszamy razem przesianą mąkę i resztę suchych składników
- Olej mieszamy z jajami i ostudzonym puree, miksujemy i dodajemy do suchych składników, ciągle miksując powstającą masę
- Kiedy dodamy całość, miksujemy jeszcze chwilę
- Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do muffinek (do okolo 3/4 wysokości lub do papierowych kokilek, które wsadzamy do foremek, aby muffinki sie nie zdeformowały)
- Pieczemy około 30 minut, przed wyjęciem wsadzamy wykałaczkę, która po wyjęciu z muffinki powinna być sucha
- Lukier przygotowujemy dodając do kilku łyżek cukru pudru po łyżce gorącej wody i mieszając.dodajemy tyle wody, aby uzyskać lejącą, ale gęsto i lepką konsystencję
- Po wyjęciu gorące muffinki kładziemy na kratce, używając pędzla smarujemy lukrem i obsypujemy orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz