Składniki: (3 duże porcje lub 6 mniejszych)
- 1 dośc duży filet z dorsza, pozbawiony skóry (nie polędwica, tylko cały filet)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól morska
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mąka
- cytryna (opcjonalnie do podania)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni
- Filet pozbawiamy resztek ości (najlepiej sprawdza się tu pęseta)
- Dzielimy filet na kawałki o długości około 3 cm
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Obtaczamy w mące
- Na dnie żaroodpornego naczynia (tak dużego, by pomieścił ryby w jedenej warstwie) rozsmarowujemy łyżkę oliwy
- Układamy rybę w naczyniu
- Pietruszkę mieszamy z czosnkiem i rozsypujemy w naczyniu
- Polewamy resztą oliwy
- Na wierzchu kładziemy podzielone na mniejsze kawałki masło
- Pieczemy 30 minut (albo do miękkości), przerwacając rybę na drugą stronę w połowie pieczenia
Do podania:
Parmezanowe puree
Składniki: (3 porcje)
- 1-1,2kg ziemniaków lub według uznania
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżki masła
- 5 czubatych łyżek startego parmezanu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Odcedzamy, dodajemy resztę składników
- Ugniatamy na gładką masę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz