piątek, 22 listopada 2013

Dorsz pieczony z czosnkiem i pietruszką z parmezanowym puree


Składniki:  (3 duże porcje lub 6 mniejszych)
  • 1 dośc duży filet z dorsza, pozbawiony skóry (nie polędwica, tylko cały filet)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka
  • cytryna (opcjonalnie do podania)
Przygotowanie: 
  • Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni
  • Filet pozbawiamy resztek ości (najlepiej sprawdza się tu pęseta)
  • Dzielimy filet na kawałki o długości około 3 cm
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Obtaczamy w mące
  • Na dnie żaroodpornego naczynia (tak dużego, by pomieścił ryby w jedenej warstwie) rozsmarowujemy łyżkę oliwy
  • Układamy rybę w naczyniu
  • Pietruszkę mieszamy z czosnkiem i rozsypujemy w naczyniu
  • Polewamy resztą oliwy
  • Na wierzchu kładziemy podzielone na mniejsze kawałki masło
  • Pieczemy 30 minut (albo do miękkości), przerwacając rybę na drugą stronę w połowie pieczenia
Do podania:

Parmezanowe puree

Składniki:  (3 porcje)
  • 1-1,2kg ziemniaków lub według uznania
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 czubatych łyżek startego parmezanu
Przygotowanie: 
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Odcedzamy, dodajemy resztę składników
  • Ugniatamy na gładką masę



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz