Składniki: (4 porcje)
- 4 muffiny angielskie (moga być kupione) lub 4 kromki chleba tostowego
- 8 plastrów niewędzonego bekonu
- 2 średnie pomidory umyte i przekrojone na pół
- 4 jaja
- 4 duże, płaskie pieczarki
- 4 gałązki tymianku
- 3 łyżki oleju
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na rozgrzany na teflonowej patelni olej wkładamy bekon i smażymy, aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę. Gdy się zarumieni zdejmujemy z patelni, odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej do nagrzanego do około 60 stopni piekarnika)
- Na patelnię wkładamy pieczarki, również obsmażamy z dwóch stron do uzyskania złotawego koloru, odkładamy w ciepłe miejsce
- Teraz wrzucamy pomidory (miąższem do dołu), gdy się zrumienią z jednaj strony przekładamy na drugą, posypujemy listkami tymianku, nieco sola i świeżo zmielonym pieprzem, po 2 minutach zdejmujemy, trzymamy w ciepłym miejscu
- Na patelnię wlewamy kolejne 2 łyżki oleju, rozbijamy jajka i smażymy, aż białko się zetnie
- W tym czasie muffiny lub chleb przekrawamy na pół i tostujemy lub nieco grillujemy w piekarniku
- Muffiny lub chleb smarujemy masłem i nakładamy na nie kolejno pieczarkę, bekon, jajko i pomidora, zakrywamy druga częścią muffina lub bułki
smakuje pewnie tak jak wyglada mniam!
OdpowiedzUsuń