piątek, 15 listopada 2013

Muffiny angielskie



Składniki: (6 sztuk)
  • 10 g drożdży
  • 150ml mleka pełnotłustego
  • 13g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 215g mąki plus mąka do podsypania
  • 25g masła plus maslo do posmarowania patelni
Przygotowanie: 
  • Mleko podgrzewamy tak, by było ciepłe, ale nie gorące..Sprawdzamy palcem, zdjemujemy, gdy jest ciepłe, ale nie parzy.
  • Dodajemy rozdrobnione drożdże i cukier, mieszamy dokładnie i odstawiamy na parę minut, aż zacznie bąbelkować
  • W tym czasie w misce odmierzamy mąkę i masło
  • Dodajemy mieszankę drożdżową do mąki i masła, mieszamy, zagniatamy ciasto, które powinno byc miękkie, gładkie i elastyczne. Ewentualnie gdy jest zbyt ścisłe lub zbyt klejące dodajemy mąki lub mleka...
  • Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej tłuszczemy miski, zakrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, aż podwoi objętość
  • Po tym czasie spłaszczamy ciasto i rozwałkowujemy do grubości około 1,5-2cm na podsypanym mąką blacie.
  • Ringiem do wycinania lub szklanką z cienkim brzegiem o średnicy około 7cm wykrawamy krążki, skrawki po wycinaniu zagniatamy i wycinamy kolejne krążki lub kążek
  • Odstawiamy na podsypanym mąką blacie, w ciepłym miejscu, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1h
  • Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 150-160 stopni
  • Patelnię z grubym dnem wysmarowujemy masłem, na niewielkim ogniu smażymy muffinki z obu stron po 7 minut i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
  • Wyjmujemy i studzimy na kratce
Podajemy przecięte na pół z masłem, dżemem lub w wersjach wytrawnych...



2 komentarze:

  1. Takie mini pizze. Muszę zrobić bo sa uniwersalne.można zrobić za jednym zamachem coś dla dzieci i bardziej wytrawne dla dorosłych

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej przypomina chalke tylko mniej geste I nie slodkie albo takie puszyste buleczki tylko bez chripiacej skorki... Ciekawa konsystencja. Tutaj raczej na sniadanie zamiast tostow sie je je...

    OdpowiedzUsuń