Składniki: (6 sztuk)
- 10 g drożdży
- 150ml mleka pełnotłustego
- 13g cukru pudru
- szczypta soli
- 215g mąki plus mąka do podsypania
- 25g masła plus maslo do posmarowania patelni
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy tak, by było ciepłe, ale nie gorące..Sprawdzamy palcem, zdjemujemy, gdy jest ciepłe, ale nie parzy.
- Dodajemy rozdrobnione drożdże i cukier, mieszamy dokładnie i odstawiamy na parę minut, aż zacznie bąbelkować
- W tym czasie w misce odmierzamy mąkę i masło
- Dodajemy mieszankę drożdżową do mąki i masła, mieszamy, zagniatamy ciasto, które powinno byc miękkie, gładkie i elastyczne. Ewentualnie gdy jest zbyt ścisłe lub zbyt klejące dodajemy mąki lub mleka...
- Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej tłuszczemy miski, zakrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, aż podwoi objętość
- Po tym czasie spłaszczamy ciasto i rozwałkowujemy do grubości około 1,5-2cm na podsypanym mąką blacie.
- Ringiem do wycinania lub szklanką z cienkim brzegiem o średnicy około 7cm wykrawamy krążki, skrawki po wycinaniu zagniatamy i wycinamy kolejne krążki lub kążek
- Odstawiamy na podsypanym mąką blacie, w ciepłym miejscu, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1h
- Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 150-160 stopni
- Patelnię z grubym dnem wysmarowujemy masłem, na niewielkim ogniu smażymy muffinki z obu stron po 7 minut i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
- Wyjmujemy i studzimy na kratce
Takie mini pizze. Muszę zrobić bo sa uniwersalne.można zrobić za jednym zamachem coś dla dzieci i bardziej wytrawne dla dorosłych
OdpowiedzUsuńBardziej przypomina chalke tylko mniej geste I nie slodkie albo takie puszyste buleczki tylko bez chripiacej skorki... Ciekawa konsystencja. Tutaj raczej na sniadanie zamiast tostow sie je je...
OdpowiedzUsuń